fbpx

Lämmityshiilet

LÄMMITYSHIILET


ANTRASIITTI JA KIVIHIILI LÄMMITYKSEEN

Antrasiitti ja kivihiili ovat fossiilisia polttoaineita, jotka soveltuvat käytettäväksi useimmissa kiinteän polttoaineen tulisijoissa. Energiantuotanto fossiilisilla polttoaineilla perustuu raaka-aineen polttamiseen, jolloin vapautuu lämpöä.

Nykyisin hiiltä poltetaan Suomessa etenkin voimalaitoksissa, joista monet tuottavat sähköä ja kaukolämpöä. Hiiltä käytetään myös teräksen valmistuksessa. Tämän lisäksi hiiltä ja erityisesti antrasiittia käytetään jonkin verran myös omakotitalojen lämmitykseen. Suomessa käytetään pääasiassa puolalaisia ja venäläisiä hiililaatuja. Alla lisätietoa Antrasiitin ja Kivihiilen ominaisuuksista.

ANTRASIITTI (Myynti loppunut)

Antrasiitti on kovaa ja tiivistä kivihiiltä, jonka hiilipitoisuus on 92–98 %.  Antrasiitti on geologiselta iältään vanhin kivihiililaatu, ja siten sitä esiintyy kivihiilikerrostumissa alimpana. Vastalouhitun antrasiitin kosteusprosentti on alle 15. Antrasiitin lämpöarvo on kivihiilen laaduista suurin.

Antrasiitti on tomiva polttoaine useimpiin kiinteän polttoaineen tulisijoihin. Antrasiitin palamistehoa voidaan hyvin säätää ilmamäärällä, hyötysuhteen kuitenkin pysyessä hyvänä. Näin esimerkiksi kamina saadaan lämmittämään koko yön ilman polttoaineen lisäystä. Tarvittaessa antrasiitista saadaan myös puuta suurempi teho.

Antrasiitin käytöllä puun rinnalla saadaan puulämmitykseen tuntuvia lisäetuja. Antrasiitia pitää lisätä keskuslämmityskattilaan vain 2-3 kertaa vuorokaudessa ja kaminassakin antrasiitti palaa läpi yön. Näin työssäkävijäkin voi käyttää kiinteää polttoainetta. Paloaika 8-12 tuntia!

Antrasiitin ominaisuuksia

 • Antrasiitti on meillä myynnissä olevista hiilituotteista lämpöarvoltaan tehokkain kivihiililaatu. Tyypillinen tehollinen lämpöarvo on noin 8,1 kWh/kg (29 157 kJ/kg eli 6964 kcal/kg
 • Antrasiitin haihtuvien ainesosien osuus on tyypillisesti 25…4%, kuitenkin aina alle 10%
 • Yksi kuutiometri (noin 1000 kg) antrasiittia vastaa siis noin 8-11 irtokuutiometriä (heittomottia, i-m3) puuta
 • Tuhkan määrä on 4,15 %.
 • Raekoko 10-70 mm.
 • Antrasiitilla voit varastoida vaikka taivasalla. Antrasiitti ei vanhene, tuote säilyy polttokelpoisena vaikka ulkosalla vuosikausia
 • Antrasiitin poltto puhdistaa tulipesän puun kitupolton piestä
 • Antrasiitin kanssa kodin kierrätyskelpoisen polttoaineen käyttö on ympäristölle mahdollisimman siistiä

LÄMMITYSKIVIHIILI

Kivihiili on eloperäinen, kiteytymätön, pääasiassa hiiltä, happea ja vetyä sisältävä kivilaji. Kivihiilessä on myös vähäisiä määriä epäorgaanisia yhdisteitä, jotka poltettaessa muodostavat tuhkaa. Hapettomassa tilassa kuumennettaessa kivihiilestä irtoaa tervaa, nesteitä ja kaasuja, ja jäljelle jää koksia

Kivihiili on oikea tuote kun etsitään puun rinnakkaiskäyttöön tehokasta polttoainetta. Kivihiili toimii myös hyvin antrasiitin sytytyksessä.

Kivihiilen ominaisuuksia

 • Kivihiilen tehollinen lämpöarvo on noin 7,8 kWh/kg (28 060 kJ/kg eli 6703 kcal/kg)
 • Kivihiilessä haihtuvien ainesosien osuus on tyypillisesti 34%…40%
 • Tuhkan määrä 7%…10%
 • Raekoko 10-50 mm

Kivihiilituotteiden Kuluttajamyynti: Jarmo Hietanen, Luhanka, +358407351442