fbpx

Avotakka ja hiiliteline

HIILEN POLTTAMINEN AVOTAKASSA

Antrasiitti ei sovellu poltettavaksi avotakassa, koska antrasiitin palaminen vaatii pesän jossa palamislämpötila nousee korkeaksi. Kivihiili sen sijaan palaa avotakassakin ja antaa kauniin ja pitkäkestoisen hiilloksen ja lämmitysvaikutus ulottuu pitkälle huonetilaan.

Kivihiilen ja hiilitelineen käyttö takassa

Kivihiilen lämpöarvo on noin 6,5-10 kertainen puuhun (i-m3) verrattuna. Koska kivihiili luovuttaa lämpönsä pääosin säteilylämpönä, ei lämpö karkaa savukaasujen mukana ulos. Käytettäessä lämmitykseen takkaa jossa ei ole paloilman kiertoa tai takkasydäntä on kivihiili käytännöllisesti ainoa hiililaatu, jolla lämmitys onnistuu. Kivihiili palaa lyhyellä liekillä ja suuri osa lämmöstä siirtyy säteilemällä huonetilaan.

Hiilen säteilylämmityksen tehoa voi parantaa avotakassa hankkimalla hiilitelineen, joka pitää hiilet koossa korkeampana kasana. Nostamalla hiilitelineellä hiillosta pystyyn kasvaa tulisijasta ulos suuntautuvan säteilypinnan pinta-ala. Avotakan lämmitysvaikutus perustuukin säteilylämpöön, eikä lämmön talteenottoon savukaasuista, kuten pitkäliekkisolaisessa uunissa.

Hiiliteline voi olla hyödyllinen myös kun halutaan pitää hiilikerros kasassa luukullisessa takassa. Hiilitelinettä ei kuitenkaan tarvita tulisijoissa joissa on arina ja tulipesä jonka seinämiä vasten hiili voi palaa. Tällainen on esimerkiksi keskuslämmityskattila.

Hiilitelineitä voit tilata meiltä tai teetättää sepällä.

Hiilitelineen hyödyt eri tilanteissa

Arinaton avotakka tai isopesäinen luukullinen takka:
a) hiili pysyy paremmin kasassa – palaa paremmin
b) lämmittävä säteilypinta-ala kohdistuu paremmin ihmisiin – parempi lämmitysvaikutus
c) palaminen saa paremmin palamisilmaa. Hiiliteline on siis hyödyllinen, ei välttämätön.

Arinaton, luukullinen, pienipesäinen takka:
a)hiili pysyy paremmin kasassa – ei valu etuluukkuun kiinni ja siten saadaan uuniin paksumpi kerros ja siten pidempi paloaika
b) lämmittävä säteilypinta-ala kohdistuu paremmin ihmisiin – parempi lämmitysvaikutus
c) palaminen saa paremmin palamisilmaa. Hiiliteline on siis hyödyllinen, ei välttämätön.

Hiilitelinettä EI TARVITA:
a) keskuslämmityskattiloissa
b) luukullisissa ja arinallisissa takoissa joissa hiili muutenkin pysyy kasassa esim. arinan ollessa
reilusti suuluukun alapuolella