fbpx

Keskuslämmitys

KIVIHIILI JA ANTRASIITTI KESKUSLÄMMITYSKATTILASSA

Vaikka käyttäisit keskuslämmitykseen pääasiassa puuta, on roskien polton ja pitkän puunpolton jälkeen suositeltavaa puhdistaa kattilan tulipinnat kuuriluontoisella hiilenpoltolla, sillä jo 0,5 mm nokikerros kattilan pinnassa huonontaa tehoa ja lisää huomattavasti polttoaineen kulutusta. Antrasiitti ja kivihiili palavat kuumana ja ne puhdistavat tulipesän pintoja esim. tervapuun aiheuttamasta piestä. Kattilan mekaanisen puhdistuksen ja nuohouksen lisäksi antrasiitin poltto onkin tehokas kattilanpuhdistustapa.

ANTRASIITTI KESKUSLÄMMITYKSESSÄ

Lyhytliekkisenä polttoaineena antrasiitti käy erityisen hyvin yläpalokattiloihin. Kiinteistä polttoaineista antrasiitilla saavutetaan yhdellä pesän täytöllä ylivoimaisesti pisin paloaika. Viimeksi maahan tuomamme erän tehollinen lämpöarvo on noin 8,2 kWh/kg (7050 kcal/kg). Yksi kuutiometri (noin 1000 kg) antrasiittia vastaa siis noin 8-11 irtokuutiometriä (i-m3) puuta! Antrasiitti on ainoa markkinoilla oleva kiinteä polttoaine jonka palamistehoa voi säätää ilmamäärällä. Säädettävyys on siten ylivoimainen verrattuna muihin kiinteisiin polttoaineisiin.

Antrasiitti toimii hyvin myös tilanteissa joissa lämminvesivaraajan teho ei riitä koko yöksi: antrasiitin suuri energiatiheys riittää palamiseen koko yön yli. Päivisin voidaan polttaa vaikkapa oman metsän edullista puuta.

Antrasiitti toimii hyvin myös kaksoispesäkattiloissa. Niin hyvä kuin kaksoispesäkattila onkin, sen ongelma ilman varaajaa on huono säädettävyys puun poltossa: puun palamista voi hyötysuhteen heikentymättä säätää vain puun määrällä tai palavien klapien koolla. Parhaimmillaankin paloaika jää pariin tuntiin. Antrasiitin korkea energiatiheys ja hyvä säädettävyys antavat helppoutta, vaikka puun rinnalla, öisin ja työpäivän aikana käytettäessä.

Jos haluat polttaa kotitaloudessa syntyvää polttokelpoista muovia, niin polta se pienissä erissä hehkuvan antrasiitin päällä ja säädä palamisilman määrä tilapäisesti isolle. Jos pystyt antamaan ilmaa myös arina päälle, niin hyvä. Muovi palaa puhtaasti kuuman antrasiitin päällä ja muovin sulaessa syntyvät palavat kaasut palavat hyvin kuuman ja ison ilmamäärän kanssa. Vuodesta 2004 alkaen antrasiittimuovisäkit ovat polttokelpoista muovia. Muovin energiasisältö on korkea, jopa yli antrasiitin painoa kohden laskettuna. Ethän polta PVC:tä (ei polttokelpoista) etkä styroksia (suuret hiukkaspäästöt).

ANTRASIITIN POLTTO ja PALAMISEN SÄÄTÖ

Keskuslämmityskattiloissa antrasiitin täyttöä voidaan jatkaa tarvittaessa aina syöttöluukun tasolle asti. Palavan kerroksen on parempi olla paksu kuin ohut, tehohan säädetään ilmamäärällä. Antrasittia lisätään siten, että hiilikerros on paksuin tulipesän etuosasssa ohuten loivasti takaosaa päin. Näin saadaan koko hiilimäärä palamaan tasaisesti koko paloajan, koska palotilaan tuleva palamisilma aiheuttaa nopeamman palamisen tulipesän etuosassa.

Keskuslämmityskattiloissa lähestyttäessä 70-80 astetta celsiusta pienennetään ilman syöttöä. Kun saavutetaan haluttu lämpötila, annetaan ilmaluukun sulkeutua ja säätövaijeri kiiniteään suorana vedon säätimeen (termostaattiin), joka automaattisesti ohjaa ilman pääsyä palamiseen ja pitää kattilaveden halutusssa lämpötilassa.

Lämmönsäätöautomatiikalla voit lisätä asumismukavuutta ja säästää energiaa. Sisätila-anturilla varustettu kello-ohjattu automaattinen shunttiventtiili säätää huoneilman lämpötilaa haluamallasi tavalla. Voit pudottaa huoneilman lämpötilaa yöajaksi ja nostaa sen automaattisesti takaisin ennen heräämistä. Paranna asumismukavuutta ja säästä samalla!

KESKUSLÄMMITYS ANTRASIITILLA ILMAN VESIVARAAJAA

Palaessaan antrasiittikerros voi olla paksukin, lähes yläluukun tasolla. Antrasiitti ei pala yksikseen aivan ohuena kerroksena vaan vaatiin vähintään noin 10 cm kerroksen, miellelään 20 cm. Antrasiittia voit polttaa ns. kitupoltolla eli vähällä ilmalla koska sen palava aines on kiinteää, ei kaasumaista.

Hanki automaattinen shunttiventtiili lämpötilan alennuskellolla ja sisätila-anturilla. Näin voit pudottaa lämpötilaa yöajaksi ja nostaa sen automaattisesti takaisin ennen heräämistä. Näin energian kulutus vähenee ja saat paremman unen kun nukkumislämpötila on lähempänä suositusten mukaista 18 C astetta. Paranna asumismukavuutta ja säästä samalla!

KIVIHIILI KESKUSLÄMMITYKSESSÄ

Myös kivihiili käy keskuslämmityskattiloiden polttoaineeksi. Huomaa kuitenkin, että kivihiiltä tai puuta käytettäessä tehoa voidaan säätää pääosin vain palavan materiaalin määrällä. Puuta tai kivihiiltä poltettaessa kunnollinen, puhdas palaminen vaatii aina täyden ilmamäärän. Jos ilmaa on liian vähän, eivät puusta ja kivihiilestä poltettaessa haihtuvat palavat kaasut ehdi syttyä, vaan karkaavat piipusta harakoille ja energiaa valuu hukkaan. Pienellä ilmamäärällä havupuista irtoava pihka voi myös pietä kattilan ja ajan kuluessa huonontaa tehoa. Tarvittaessa kivihiilen polttoa voidaan kuitenkin kuristaa ilmamäällä kun sen kaasumaiset ainesosat ovat palaneet (noin 30% energiasta). Palamista voidaan siis säätää ilmamäärällä kun jäljellä on hehkuva hillos eikä näkyvää liekkiä ole (Näkyvä liekki muodostuu kaasun palamisesta). Kivihiili soveltuu siis parhaiten keskuslämmitysjärjestelmiin joissa on lämminvesivaraaja.

Kivihiilen lämpöarvo on noin 6,5-10 kertainen puuhun (i-m3) verrattuna ja antrasiitin 8-11 kertainen. Edullinen hinta, hyvä lämpöarvo ja alhaiset kuljetuskustannukset tekevätkin kivihiilestä ja antrasiitista erittäin kilpailukykyiset polttoaineet.

KESKUSLÄMMITYS KIVIHIILELLÄ ja VESIVARAAJALLA

Tee ensin normaalit tulet puulla. Lisää vähitellen kivihiiltä 2-4 senttimetriä kerrallaan siten, että puun liekit tulevat hiilikerroksen läpi. Palaessaan kivihiilikerros voi olla paksukin, lähes yläluukun tasolla. Kivihiilellä saat tarvittaessa puuta pidemmän lisäysvälin, energia-arvo pesällisellä on moninkertainen puuhun verrattuna.
Anna puun ja kivihiilen palaa reippaasti kunnes lämminvesivaraaja on lämmin (80-90 astetta C) ja anna tulen sitten sammua. Jos haluat pitää puulla jatkuvaa tulta, on tehoa säädettävä polttopuiden koolla ja palavan kivihiilen määrällä, ei ilmamäärällä!

Jos tehon tarve on iso voi kivihiilelläkin lämmittää yli yön. Kivihiilen palamista voi kuristaa ilmamäärällä vasta kun liekki on palanut pois (noin 30% energiasta). Vain antrasiitti sopii kitupolttoon. Jos varaajasi ei riitä yöksi, käytä yöllä antrasiittia ja saat lämpöä koko yön ilman lisäystä.

Hanki automaattinen shunttiventtiili lämpötilan alennuskellolla ja sisätila-anturilla. Näin voit pudottaa lämpötilaa yöajaksi ja nostaa sen automaattisesti takaisin ennen heräämistä. Näin energian kulutus vähenee ja saat paremman unen kun nukkumislämpötila on lähempänä suositusten mukaista 18 C astetta. Paranna asumismukavuutta ja säästä samalla!