fbpx

Sytyttäminen ja poltto

HIILEN SYTYTTÄMINEN JA POLTTO


HIILITUOTTEIDEN SYTYTTÄMINEN JA POLTTO

Kivihiili ja Antrasiitti soveltuvat molemmat käytettäväksi useimipiin kiinteän polttoaineen tulisijoihin. Alla tietoa kivihiilen ja antrasiitin sytyttämiseen ja polttoon liittyen.

ANTRASIITIN SYTYTTÄMINEN JA POLTTO

Antrasiitin sytyttäminen tapahtuu puilla. Tee reilut tulet polta pesällinen puuuta kattilan pintojen lämmittämiseksi. Lisää sitten reilusti puita ja pyri muodostamaan vahva tuli. Eduksi on jos antrasiitin alla palavat puut ovat ns. ylikuivia. Klapit saat ylikuiviksi pitämällä niitä muutaman vuorokauden esim. pannuhuoneen lämmössä. Antrasiitin sytyttämistä voi helpottaa käyttämällä sytytykseen myös kivihiiltä. Tee ensin puilla tulet, sitten lisää kivihiiltä (ks. alla oleva ohje kivihiilen sytyttämiseen) ja kun kivihiili on täysin syttynyt, siirry antrasiittiin

Lisää antrasiittia ensin 2-4 senttimetriä palavien puiden ja/tai kivihiilen päälle siten, että liekit tuikkivat antrasiittikerroksen läpi. Antrasiittia lisättäessä tulee antrasiittikerroksen antaa hehkuuntua noin 20-30 minuuttia ennen uuden kerroksen lisäämistä. Jatka antrasiitin lisäämistä kerroksittain parinkymmenen minuutin välein siten, että liekit eivät tukehdu vaan tulevat lisättävän kerroksen läpi. Jatka täyttöä kunnes hehkuvan antrasiittikerroksen paksuus on vähintään 20 cm. Hyvin palaakseen antrasiitti vaatii riittävän paksun kerroksen. Ohut antrasiittikerros ei jaksa palaa varsinkaan arinallisessa tulipesässä jossa arinan alta tuleva ilma jäähdyttää ja sammuttaa ohuen kerroksen.

Keskuslämmityskattiloissa antrasiitin täyttöä voidaan jatkaa tarvittaessa aina syöttöluukun tasolle asti. Palavan kerroksen on parempi olla paksu kuin ohut, tehohan säädetään ilmamäärällä. Antrasittia lisätään siten, että hiilikerros on paksuin tulipesän etuosasssa ohuten loivasti takaosaa päin. Näin saadaan koko hiilimäärä palamaan tasaisesti koko paloajan, koska palotilaan tuleva palamisilma aiheuttaa nopeamman palamisen tulipesän etuosassa.

Arinattomassa edestä täytettävässä tulipesässä, jossa ilma menee tulipesään luukun aukoista, antrasittia lisätään siten, että hiilikerros on paksuin tulipesän etuosasssa ohuten loivasti takaosaa päin. Näin saadaan koko hiilimäärä palamaan tasaisesti koko paloajan, koska palotilaan tuleva palamisilma aiheuttaa nopeamman palamisen tulipesän etuosassa.

Kun antrasiittia poltetaan arinallisessa tulipesässä on palavan pesän kohentamista vältettävä, koska antrasiitti kuumetessaan lohkeilee pienemmiksi paloiksi ja nämä palaset saattavat kohennettaessa pudota arinan läpi. Jos käytössä on hiilikäyttöön suunniteltu kamina, kuten Godin, jossa on liikuteltava arina, voidaan välillä liikutella arinaa tuhkanpoiston tehostamiseksi. Tämä varsinkin jos halutaan pitää kaminassa jatkuva tuli, eli tulta poltetaan viikkokausia yhteen menoon.

KIVIHIILEN SYTYTTÄMINEN JA POLTTO

Kivihiilen sytyttäminen on periaatteessa samanlaista kuin antrasiitilla. Kivihiili syttyy kuitenkin haihtuvien ainesten suuremman osuuden vuoksi helpommin ja siten kokemuksen myötä sytyttämisessä voi tulipesän esilämmityksen jättää pois ja kivihiiltä voi lisätä nopeammassa tahdissa. Tosin esilämmitys ja hidas lisäys parantaa sytytyksen aikaisen palamisen hyötysuhdetta. Aivan samoin kuin puukin syttyy vähän kerrallaan lisäten paremmin.

Arinattomassa edestä täytettävässä tulipesässä, jossa ilma menee tulipesään luukun aukoista, kivihiiltä lisätään siten, että hiilikerros on paksuin tulipesän etuosasssa ohuten loivasti takaosaa päin. Näin saadaan koko hiilimäärä palamaan tasaisesti koko paloajan, koska palotilaan tuleva palamisilma aiheuttaa nopeamman palamisen tulipesän etuosassa.

Kun hiiltä poltetaan arinallisessa tulipesässä on palavan pesän kohentamista vältettävä, koska kivihiili kuumetessaan lohkeilee pienemmiksi paloiksi ja nämä palaset saattavat kohennettaessa pudota arinan läpi. Jos käytössä on hiilikäyttöön suunniteltu kamina, kuten Godin, jossa on liikuteltava arina, voidaan välillä liikutella arinaa tuhkanpoiston tehostamiseksi. Tämä varsinkin jos halutaan pitää kaminassa jatkuva tuli, eli tulta poltetaan viikkokausia yhteen menoon.

Useimpien kivihiilien ominaisuuksiin kuuluu kuonan muodostuminen. Tällöin tulipesään muodostuu kokkareita, jotka ovat sulanutta ja kiinteytynyttä kuonaa. Kuona on poistettava säännöllisesti, jotta tuhka pääsee valumaan tulipesästä asinan läpi esteettä ja ilma pääsee virtaamaan vapaasti palotilaan.