Palju Kivikoski

Kivikosken mäkillä palju saunan terassiin upotettuna. Soveltuu käytettäväksi myös talvella.

PALJU KIVIKOSKEN MÖKILLÄ

Palju Kivikosken vuokramökille 80 e/vrk

Lämpimänä höyryävä palju ja iltahämärä saavat kiireisimmänkin arjen tuntumaan kaukaiselta. Mikä olisikaan parempi tapa viimeistellä syksyinen ilta kuin lämmittää vesi ja pulahtaa paljuun?

Kivikosken mökkisaunan edustalla on terassiin upotettuna noin 6-8 henkilölle soveltuva puulämmitteinen palju, joita vuokrataan Kivikosken mökkiasiakkaille. Paljun vuokrahinta yhdeksi vuorokaudeksi on 80 euroa. Vuokrahintaan sisältyy paljun vuokra, vesi ja polttopuut paljun lämmittämiseksi.

Varaa heti palju käyttöön lomasi ajaksi. Kattavampi esittely ja kuvia Kivikosken mökistä ja tunnelmasta tästä linkistä

Palju tilattavissa myös käyttövalmiina, valmiiksi lämmitettynä

Paljun täyttö, lämmitys, tyhjennys ja puhdistus kuuluvat lähtökohtaisesti vuokralaisen velvollisuuksiin. Mikäli haluat tilata paljun täytettynä, lämmitettynä ja pestynä, niin tarjoamme palvelun tarvittaessa lisähintaan 120 euroa. Kokonaishinnaksi yhdelle käyttökerralle tulee tällöin 200e. Mikäli haluat palvelun käyttöösi, ota hyvissä ajoin yhteyttä asiakaspalveluumme.

Alla ohjeita paljun käyttöön, luethan ohjeet huolellisesti. Vuokraajan tai hänen seurueensa laitteelle mahdollisesti aiheuttamista vaurioista on vastuussa vuokraaja niiden täydestä arvosta. Vuokralaisen on välittömästi ilmoitettava vuokranantajalle laitteessa ilmenneestä viasta tai siihen kohdanneesta vahingosta.

Paljun täyttäminen

Ennen paljun tulien sytyttämistä käytä pohjatulppaa ja täytä palju vedellä. Muista laittaa tulppa myös kiukaan tuliluukun oikean puoleisella sivulla sijaitsevaan kiukaan tyhjennysaukkoon. Kiukaan tulppa on kiukaan vieressä vaijerilla kiinni. Paljun pohjatulppa roikkuu yleensä mökin seinällä naulassa ja varatulppa on saunassa sijaitsevassa naulakossa tai pukutilassa naulakon päällä.


Palju voidaan täyttää letkulla mökin seinässä olevasta vesipostista. Tarkista että letku pysyy paljussa kun täytät paljua. Talvella letku voi olla jäässä, joten nosta tarvittaessa letku hetkeksi sisälle sulamaan ennen paljun täyttöä. Käytön jälkeen erityisesti talvella nosta letku sisälle, lauteiden alla olevaan varastokomeroon.

Allasta täyttäessä kannattaa ottaa huomioon kylpijöiden lukumäärä, sillä ihmiset syrjäyttävät vettä tullessaan altaaseen. Huomaathan että allas on kuitenkin aina täytettävä vähintään 5 cm kamiinan ylempien liitosputkien yläpuolelle ennen tulen sytyttämistä kamiinaan. Täyttyminen vie noin 20 min.

Tynnyrin kamiinaa ei saa koskaan sytyttää altaan ollessa tyhjä tai vajaasti täytetty. Vajaan altaan lämmittäminen johtaa aina kamiinan sulamiseen. Allasta ei saa myöskään alkaa tyhjentämään ennen kuin tuli on kokonaan sammunut kamiinasta ja hiillos hiipunut. Täytettyä allasta ei saa päästää jäätymään talvella. Tyhjennä allas tai huolehdi riittävästä lämmityksestä.

Paljun kiukaan sytytys ja käyttö

Kun olet täyttänyt paljun vedellä, voi kamiinan sytyttää. Sytytykseen kannattaa käyttää pieniä ja kuivia puita ja lisätä sitten isompia tarpeen mukaan n. 10-15 minuutin välein. Kosteiden puiden käyttö saattaa helposti kaksinkertaistaa lämmitysajan ja ne myös savuttavat paljon. Polttopuut löytyvät nukkuma-aitan takana olevasta puuvajasta. Kun tarjolla on säkitettyä konekuivattua koivua, tarvitaan paljun lämmittämiseen noin 1,5-2 säkillistä puuta. Kahdella säkillisellä veden lämpötila nousee kesällä helposti yli +42 asteeseen, joka on kylpylämpötilaksi jo liikaa.

Kamiinassa tulee lämmityksen aikana pitää jatkuvaa reilua tulta, jotta puut palavat kunnolla ja allas lämpiää maksimitehoilla. Liian pienellä tulella lämmitysaika venyy huomattavasti. Paljun lämmitys vie noin 2 tuntia riippuen veden ja ilman lämpötilasta ja siitä kuinka reilua tulta kiukaassa pidetään. Kun ilma on kylmä, pidä suojapressua paljun päällä vettä lämmittäessäsi jotta se lämpiää nopeammin. Sekoita paljussa olevaa vettä, jotta vesi lämpiää tasaisesti ja voit paremmin todeta veden lämpötilan.

Paljun tyhjennys

Kun olet lopettanut kylpemisen, ja kiuas on jo jäähtynyt, tyhjennä palju poistamalla ensin paljun pohjatulppa. Kun palju on tyhjä, muista avata myös kiukaan vesitilan tyhjennysputken tulppa. Tämä tulppa sijaitsee paljun kiukaan tulipesän tuhkaluukun oikealla puolella.

Huomaathan että talvella paljun poistoputki helposti jäätyy. Lappoa palju tällöin letkun avulla tyhjäksi. Voit myös käyttää saunan lauteiden alla sijaitsevaa uppopumppua.

Mikäli paljun poistoputki on jäätynyt, voit myös yrittää sulattaa poistoputken kaatamalla sen päälle kuumaa vettä. Postoputki sijaitsee terassin alla paljun ja mökin välissä. Terassissa on pieni kolmion mallinen luukku, jonka pohjalla poistoliitos sijaitsee.

Älä koskaan jätä vettä paljuun talvella yöksi tai kun poistut mökiltä. Erityisesti kiukaan sisälle jäävä vesi laajenee jäätyessään ja voi repiä kiukaan saumat auki.

Paljun puhdistus käytön jälkeen

Huolehdi altaan puhtaudesta ja hygieniasta pesemällä sekä kuivaamalla palju jokaisen käytön jälkeen huolellisesti. Joka käyttökerran jälkeen tulee myös kamiinan ja tynnyrin putket huuhdella letkun kanssa. Kylpiessä ihmisistä irtoaa rasvaa, hiuksia ja hilsettä ja ne kerääntyvät helposti paljun putkistoon. Peseminen voidaan suorittaa esimerkiksi mäntysuovalla ja rätillä.

Tyhjennä myös tuhkat kamiinasta jokaisen käyttökerran jälkeen. Tuhkaämpäri on paljun kamiinan vieressä. Toinen tuhkaämpäri löytyy saunan terassilta.

Muu turvallisuus

  • Huolehdi lasten turvallisuudesta altaassa ja sen läheisyydessä. Lapsia ei saa jättää altaaseen valvomatta. Kun allasta ei käytetä, tulee se peittää pressulla.
  • Älä sukella.
  • Huolehdi altaaseen johtavien portaiden ja muun reitin turvallisuudesta varsinkin pakkasilla, kun vesi jäätyy liukkaaksi jääksi.
  • Älä lämmitä kylpyvettä liian kuumaksi. Suositeltava veden lämpötila on 37°C. Sydänongelmaisten kannattaa jättää kylpyveden lämpötila alle 37 °C.
  • Jos voit pahoin tai olet väsynyt, vältä altaan käyttöä. Pitkät kylpyajat voivat aiheuttaa nestehukkaa ja liian lämpimässä vedessä kylpeminen voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa lämpöhalvauksen.

Paljut muilla Kotterian mökeillä

Kotterian vuokramökeillä paljuilemaan pääsee Kivikosken lisäksi myös kahdella muulla joenrantamökeillä Strukan huvilalla ja Kaunisvirran kelomökillä. Merenrantamökeille ei paljuja voi tuoda kun kaivovesi ei riitä paljujen täyttämiseen

Kysymyksiä ja vastauksia paljun vuokraamiseen ja käyttöön liittyen nettisivullamme Paljut Kotterian vuokramökeillä. Ja lisää paljuilun parhaudesta, riskeistä ja vähän vinkkejä talvipaljuiluun löydät blogistamme “Vuokramökki paljulla, luksusta lomalle!”


Kivikosken vuokramökki, Savantum Oy. Strukantie 30, 49270 Pyhtää