Kivikosken vuokramökillä on puulämmitteinen palju vuokrattavissa. Palju sijaitsee saunan terassilla

Vuokramökki paljulla, luksusta lomalle!

Paljut tuovat elämyksiä arkeen ja juhlaan. Kylpytynnyrissä pääset kokemaan kylpemisen ilot säässä kuin säässä. Ulkona paljussa pulikointi on unohtumaton kokemus, josta voit nauttia vuodenajasta riippumatta, vuodesta toiseen. Minä olen paljuillut säännöllisesti jo kohta 10 vuotta. Ja edelleen yhtä ihanaa joka kerta!

Paljuloma Pyhtäällä, lähellä Helsinkiä

Kun kaipaat rentoutumista ja ripauksen luksusta arkeesi, hemmotteluhetki onnistuu loistavasti Kotterian vuokramökeillä Kymenlaaksossa Pyhtäällä, vain noin 100 km Helsingin kiireestä. Kylpytynnyri sopii mainiosti nykyiseen hyvinvointitrendiin sekä ajatukseen, että itseä saa ja kannattaa hemmotella. Olipa kyseessä sitten romanttinen viikonloppu kahden kesken, kaveriporukan illanvietto tai tyystin omalle rauhalle pyhitettävä viikonloppu, vuokramökki paljulla tarjoaa hyvät puitteet pieneen luksukseen. Palju, saunat ja suomalainen rantamaisema rentouttaa nopeasti rasittuneenkin mielen. Se tunne kun käy istumaan lämpimään veteen ja vesi höyryää, sanoinkuvaamattoman ihanaa!

Kotterian vuokramökeillä paljuilemaan pääsee kolmella joenrantamökeillä Strukan huvilalla, Kivikosken joenrantamökillä ja Kaunisvirran kelomökillä. Merenrantamökeille ei paljuja voi tuoda kun kaivovesi ei riitä paljujen täyttämiseen. Lisätietoa paljujen vuokraehdoista tästä

Mikä paljuilussa on parasta?

Ai että mikä paljuilussa on kivaa? Ensimmäisenä mieleeni tulee lämmin kehoa hyväilevä vesi, kiireettömyys ja se rauhoittava tunnelma kun lämpimän veden höyty nousee tyynestä veden pinnasta muodostaen utuisan verhon maiseman eteen. Rauhoittuminen onkin minulle se paljun tuoma taika, jota eniten arvostan.

Paljussa on usein myös jollakin tavalla intiimi tunnelma ja porukallakin on paljussa usein helppo keskityttyä hetkeen ja tunnelmaan. Kännyköitä ei räpläillä, vaan keskustellaan ja kuunnellaan, ollaan paremmin läsnä. Paljon on maailmaa parannettu ystävien kanssa paljuillessa! Ihan mahtavia ovatkin ne jaetut juttutuokiot, jotka juurikin paljussa usein menevät pintaa syvemmälle.  

Havainnoilleni paljuilun ihanuuteen löytyy myös tieteellisiä selityksiä. Mielihyvähormoneiden, erityisesti endorfiinin tuotanto nousee kehossa lämmön vaikutuksesta. Ja lämmön lisäksi mielihyvää ja mielihyvähormonien määrrää kasvattaa myös hyvä seura ja mukavaksi koettu sosiaalinen hetki.

Kylpynautintoa ympäri vuoden

Kylpytynnyrin käyttö on todella mukavaa viilenevinä kesäiltoina. Voit ihailla tummaa kesätaivasta ja seurata tuikkivia tähtiä. Myös kuumana kesäpäivänä palju voi olla kiva pulikointipaikka lapsille ja mukava lisä kesäloman aktiviteetteihin. Onneksi paljun käyttöaika ei kuitenkaan rajoitu vain kesään. Syksyn ja talven pimeät illat tuovat kylpyhetkiin aivan oman, tunnelmallisen elementin.

Pakkasrajaa paljun käytölle ei ole, joten oman fiiliksen mukaan voi kylpytynnyriä käyttää myös talvella. Paljuilu onkin todella rentouttavaa tähtitaivaan alla kirpakassa pakkasessa. Ja kun olo käy tukalaksi, on virkistäytyminen pakkaslumessa tai virkistävässä jokivedessä kokeilemisen arvoinen elämys! Kuinka upea onkaan olotila kun on saanut muutaman lumienkelin pyöräytettyä valkoiseen hohtavaan hankeen!

Vinkit talvipaljuiluun

  • Varaa veden lämmittämiseen hiukan enemmän aikaa. Suojaa allas lämmityksen aikana pajupressulla, ettei lämpö haihdu.
  • Tyhjennä palju käytön jälkeen heti, kun tulipesästä on hiillos sammunut. Palju tulee etenkin pakkasella tyhjentää käytön jälkeen heti, etteivät pakkaselle arat osat, kuten kamiina ja tyhjennysputki jäädy rikki. Muista myös tarkistaa aina ennen tyhjennystä, ettei kamiinaan jää kytemään edes pientä hiillosta, sillä paljun ollessa tyhjä on hiilloskin riittävän kuuma vaurioittamaan kamiinan sisäosaa. Tyhjennyksen jälkeen pese allas, tyhjennä tulipesä tuhkasta ja suojaa palju pressulla.
  • Kylpiessä kannattaa käyttää kylpyhattua tai pipoa, ettei kehon lämpö haihdu pään kautta. Mökeillä on muutama paljuhattu kylpijäiden käytettäväksi.
  • Mökeillä on erilaisia muovisia tossuja ja kenkiä paljuilijoille käytettävissä. Kulje paljukenkien kanssa ulkona aina varovasti, Roiskuva vesi jäätyy kulkuteille nopeasti!

Paljuilun riskit

Suurimmat paljun käytön vaarat liittyvät hukkumisriskiin. Myös hygienia voi aiheuttaa omat riskinsä etenkin jos paljun vettä ei kylpemisen jälkeen vaihdeta. Riskejä voi pienentää tyhjentämällä ja puhdistamalla palju käytön jälkeen.

1. Matalaankin veteen voi hukkua

Kaikkihan me tiedämme että matalaankin veteen voi hukkua. Muistattehan että lapsia ei tule milloinkaan jättää valvomatta paljun lähistölle. Esimerkiksi vuoden 2015 heinäkuu oli todella synkkä. Kolme pientä lasta hukkui paljuun tai uima-altaaseen. 

Lasten lisäksi myös humalassa oleva tai sairauskohtauksen saanut aikuinen voi hukkua paljuun.

2. Paljuvesi on otollinen bakteereille

Ohjeistamme asiakkaitamme AINA tyhjentämään ja pesemään paljun heti käytön jälkeen kun hiillos on sammunut. Näin palju saadaan pidettyä puhtaana, eikä vesi aiheuta kylpijöille terveysriskejä kun se vaihdetaan säännöllisesti jokaisen kylpykerran jälkeen. Ja kuten ennen uima-altaisiin menoa, myös ennen paljuilua suihkussa käyminen on tarpeellista. Iholta irtoaa likaa ja bakteereja, jotka jäävät muuten muhimaan lämpimään veteen.

Oulun yliopiston kardiologian professori Heikki Huikuri pitää paljujen suurimpina vaarana juurikin niiden hygieniariskiä jos paljuvettä ei vaihdeta. Paljujen lämmin, noin 38 asteinen vesi, on otollisin lämpötila myös bakteereille. Uutisista olemme joutuneet lukemaan kuinka moni on sairastunut Legionella-bakteerin aiheuttamaan legioonalaistautiin kylvettyään hotellin porealtaassa. Legionella-bakteeri aiheuttaa keuhkokuumeen tai lievemmän kuumetaudin. Vakavimmillaan, 5-10 prosentissa tapauksista, legionella-keuhkokuume johtaa kuolemaan

Keuhkokuumeen lisäksi paljun lämpimässä vedessä viihtyvät myös ihottumaa ja ihoinfektioita aiheuttavat bakteerit. Parhaiten tartunnoilta ja ihottumalta välttyy, kun paljun tyhjentää ja puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen.

3. Talvella paljuilu voi olla riski sydämelle

Yleensä lämmin paljuvesi on hyvä asia terveen ihmisen sydän- ja verenkiertoelimistölle. Vaikutukset elimistölle ovat hyvin samankaltaisia kuin saunoessa; lämpimässä vedessä verenpaine laskee ja silloin sydämen kuormitus alenee. Saunomisella onkin todettu olevan hyvin paljon myönteisiä vaikutuksia sydänterveydelle.

Sen sijaan talvipakkasella paljuilu ei ole yhtä riskitöntä. Kun lämpimästä vedestä noustaan nopeasti kylmään ilmaan, sydän kuormittuu, mikä voi lisätä sydäninfarktin riskiä. Terve ihminen kestää yleensä hyvin verenpaineen nousun, mutta jos taustalla on sydänsairaus ja runsas alkoholin käyttö, voi paljuilu altistaa sydänkohtaukselle

4. Kuuma vesi kuivattaa elimistöä

Paljuvesi on mukavan lämmintä kun se on muutaman asteen kehonlämpötilaa korkeampi. Lämpimässä vedessä oleminen kiihdyttää kuitenkin hikoilua ja voi aiheuttaa kuivumista. Yli 40-asteisessa vedessä nesteen haihtuminen elimistöstä kiihtyy ja Japanilaistutkimuksen mukaan ongelmia voi aiheutua koska veden alla hiki ei pääse haihtumaan ja keho ei viilenny tehokkaasti. Yhdistettynä alkoholin käyttöön nesteen menetys kehossa on vieläkin suurempaa. Huomioithan kuivumisriskin ja varaa oluiden ja siidereiden lisäksi paljun läheisyyteen aina myös muutama vesipullo!

5. Pakkasella roiskevesi jäätyy ja aiheuttaa liukastumisvaaran

Erityisesti pakkasella paljun ympäristössä on aina jäätä. Paljuun noustessa vettä roiskuu portaille ja kulkuväylille ja jäätyvä vesi tekee pinnat todella liukkaiksi. Liiku rauhallisesti ja muistathan siis huolehtia altaaseen johtavien portaiden ja muun reitin turvallisuudesta varsinkin pakkasilla, kun vesi jäätyy liukkaaksi jääksi.

Terevetuloa paljuilemaan!

Nyt on hehkutettu paljujen endorfiinia lisääviä ominaisuuksia ja varoiteltu vaaroista. Oletko jo valmis varaamaan itsellesi unelmaloman Kotterian paljumökillä?! Tule, nauti ja rentoudu!

Mökkivuokraus, Suomen Kotteria Oy +358400534269, asiakaspalvelu@kotteria.com