Lemmikin kanssa mökillä

Lemmikkimaksut vuokramökeillä

Lemmikkimaksut Mökkimajoituksessa 10e/vrk

Monille lemmikinomistajille on tärkeää ottaa nelijalkaiset ystävänsä mukaan lomalle, ja vuokramökit tarjoavatkin tähän loistavan mahdollisuuden. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi lemmikkien aiheuttamia lisäkustannuksia myös kiinteistön ylläpitoon liittyen ja lemmikkimaksut voivatkin aluksi tuntua pelkästään ylimääräiseltä kululta. Kokonaisuus huomioiden lemmikkimaksut ovat kuitenkin mielestämme perusteltuja ja varsin kohtuullisia. Lue vielä vähän pidemmälle niin kerron miksi.

Lemmikkimaksujen periminen mökkimajoituksessa herättää ajoittain kysymyksiä ja keskustelua. Usein kysytään että eihän nyt minun lemmikistäni tarvitse maksaa kun ei se aiheuta vahinkoa, eikä siitä irtoa edes karvaa. Voi olla näinkin. Lisäkuluja lemmikeistä kuitenkin aiheutuu ja olemmekin yli 20 vuoden majoitusliiketoiminnan kokemuksella ja huolellisen harkinnan jälkeen päätyneet tasapuoliseen hinnoittelumalliin, jossa jokaisesta lemmikistä peritään maksu. Tämä yksinkertaistaa käytäntöjä ja takaa kaikkien asiakkaiden tasavertaisen kohtelun. Kotterian kaikille mökeille saa tosiaan ottaa lemmikin mukaan maksua vastaan. Tällä hetkellä lemmikkiveloitus on 10 euroa per lemmikki per vuorokausi.

Lemmikkien aiheuttama kuluminen ja huoltokustannukset

Vaikka ymmärrämme, että monet lemmikinomistajat valvovat tarkasti lemmikkiensä toimintaa, kokemuksesta tiedämme että vahingoista ilmoitetaan valitettavan harvoin. Lisäksi vahingot, kuten lattian kulumat, voivat syntyä vähitellen ja jäädä pitkäksi aikaa huomaamatta niin lemmikin omistajilta, kuin huoltomiehiltäkin. Lemmikkimaksuilla katetaankin myös niitä lemmikkien aiheuttamia kulumisia ja kustannuksia, jotka muuten jäisivät vuokrayrittäjän vastuulle.

Siivouskustannukset

Yksi suurimmista syistä lemmikkimaksujen perimiseen ovat lisääntyneet siivouskustannukset. Lemmikit jättävät usein jälkeensä hilsettä, karvaa ja likaa, mikä vaatii normaalia perusteellisemman siivouksen. Sohvatyynyt, matot ja muut vuokramökkien tekstiilit tulee lemmikkien vierailujen jälkeen pestä selvästi useammin kuin niillä mökeillä, joille lemmikit eivät ole tervetulleita. Lisäksi imuroitavaa ja pintojen pesua on hyvin usein lemmikkien vierailun jälkeen vaikka asiakas itse periaatteessa siivoaisikin. Myös ikkunoissa on usein kuononjälkiä koiravieraiden jälkeen

Monet ovat allergisia lemmikkieläinten karvalle tai hilseelle. Perusteellinen siivous on välttämättöntä, jotta seuraavat asiakkaat eivät kärsi allergisista reaktioista. Kotterian mökeillä voit aina siivota itse, jolloin lisäkustannuksia perusvuokran ja lemmikkimaksun lisäksi ei tule. Mutta halutessasi voit tilata myös siivouspalvelun meiltä ja nauttia lomastasi huoletta viimeisille minuuteille saakka.

Kulumisen ja Vahinkojen Korjaukset Vuokramökillä

Mökkimajoituksessa lemmikit tuovat mukanaan iloa ja seuraa, mutta ne voivat aiheuttaa myös normaalia suurempaa kulumista mökin sisustukselle ja kalusteille. Lemmikit toisinaan raavipat ovia, repivät sohvien verhoilua ja voivat vahingoittaa puukalusteita. Lemmikkimaksut ovat tapa kattaa näitä odottamattomia kustannuksia, varmistaen, että mökki pysyy hyvässä kunnossa kaikille vieraille.

Mökkimajoitustoiminnassa kohtaamme toisinaan merkittäviä haasteita lemmikkien aiheuttamien vahinkojen myötä. Vaikka Rantakarin merenrantamökillä ei isompia lemmikkivahinkoja ole havaittukaan,on niitä muilla mökeillämme ollut sitäkin enemmän. Esimerkiksi Strukan huvilalla ja Kivikosken mökeillä lemmikkimaksuilla on voitu kattaa osa ovien vaihtokustannuksista, kun koirat ovat jättäneet niihin syviä kynnenjälkiä. Skitunäsin merenrantamökillä on jouduttu vaihtamaan mäntylattia kestävämpään parkettiin suurten naarmujen takia. Kivikosken mökillä puolestaan lemmikkien aiheuttama tuolinjalkojen kaluaminen on pakottanut meidät uusimaan ruokapöydän tuoleja.

Nämä korjaukset aiheuttavat usein materiaalikustannuksia ja vievät myös aikaa ja vaivaa, jotta mökki ja kalusteet saadaan palautettua alkuperäiseen kuosiinsa.

Vahingot ja lisätyöt ulkona ja puutarhassa

Toisinaan lemmikit tuovat mukanaan myös haasteita ulkoalueiden ylläpitoon. Lemmikit ovat tunnetusti uesin uteliaita ja energisiä, ja niiden luontainen käyttäytyminen voi johtaa erilaisiin vahinkoihin. Yleisiä ongelmia ovat esimerkiksi kukkapenkkien kaivaminen ja pensasalueen viileään varjoon hakeutuminen. Iso koira voi esim. Kaunisvirran mökin pensasalueilla helposti katkoa angervojen hennot oksat ja tuhota istutukset jopa muutamaksi vuodeksi. Lisäksi lemmikit ovat toisinaan vahingoittaneet pihakalusteita jyrsimällä puuta ja raapimalla pintoja.

Jätösten siivoaminen on toinen merkittävä haaste. Kaikki lemmikkien omistajat eivät huolehdi tästäkään, vaan jätösten siivoaminen jää toisinaan huoltomiestemme vastuulle. Lemmikkien jätökset tulisi poistaa aina välittömästi, jotta vuokramökkien piha-alueet pysyvät puhtaana ja houkuttelevana myös seuraaville vieraille. Tämä on paitsi esteettinen myös terveydellinen kysymys, sillä jätökset voivat houkutella tuholaisia ja levittää tauteja.

Miten varmistaa, että lemmikki ei aiheuta mökillä tuhoa ja korvausvelvollisuutta

Lemmikkien omistajat maksavat lemmikkimaksun 10e/päivä per lemmikki, jolla siis katetaan pääsääntöisesti lemmikkien aiheuttamasta kulumisesta johtuvia kustannuksia. Tämä ei kuitenkaan vapauta lemmikinomistajia vastuusta, vaan kaikki aiheutetut sotkut ja vahhingot veloitetaan lemmikinomistajilta erikseen.

Onkin tärkeää varmistaa, että mökki pysyy siistinä ja ehjänä. Tässä on muistilista, joka auttaa varmistamaan, että lemmikkisi ei aiheuta ylimääräisiä kustannuksia.

 1. Ennaltaehkäise vahingot: Tarkasta mökki saavuttaessa ja huomioi mahdolliset riskialttiit alueet tai esineet, joita lemmikkisi saattaa tuhota.
 2. Tarvikkeet ja varusteet lemmikille mukaan:
  Raapimispuu tai -matto kissalle: Kissa tarvitsee paikan, jossa se voi teroittaa kynsiään.
  Lemmikin oma peti: Ota mukaan lemmikille oma peti tai viltti, jotta se tuntee olonsa kotoisaksi eikä käytä mökin huonekaluja makuupaikkanaan.
  Lelut ja purutuotteet: Anna lemmikille leluja ja purutuotteita, jotta se pysyy viihdytettynä eikä ala pureskella mökin esineitä.
  Ruokakupit ja vesikupit: Ota mukaan omat kupit, jotta ruokailu ja juominen sujuvat siististi.
 3. Siisteyden ylläpito
  Siivousvälineet: Pidä mukana siivousvälineitä, kuten paperipyyhkeitä, siivousliinoja ja lemmikille sopivaa puhdistusainetta, jotta voit heti siivota mahdolliset sotkut.
  Lattiansuojat: Levitä suoja- tai matto lattialle, erityisesti lemmikin ruokailupaikan alle, jotta lattiat eivät likaannu.
  Roskakori ja jätöspussit: Pidä roskakori ja jätöspussit helposti saatavilla, jotta lemmikin jätökset voidaan nopeasti kerätä ja hävittää.
 4. Lemmikin valvonta ja aktivointi
  Pidä lemmikki valvonnassa: Älä jätä lemmikkiä yksin pitkäksi aikaa. Valvo sen tekemisiä erityisesti ensimmäisten päivien aikana. Jos lemmikkisi on utelias, pidä lemmikki aina kytkettynä jotta se ei pääse naapureiden pihoja tutkimaan.
  Aktiviteetit ja liikunta: Huolehdi, että lemmikki saa tarpeeksi liikuntaa ja virikkeitä. Väsyneenä lemmikki ei jaksa tuhota paikkoja.
  Koulutus ja rajojen asettaminen: Jos lemmikki on koulutettu ja se tietää, mitkä paikat ovat kiellettyjä, ongelmia tulee vähemmän.
 5. Lähtötilanne ja jälkisiivous
  Lemmikin harjaus: Harjaa lemmikki hyvin ennen mökille lähtöä ja mökillä olon aikana vähentääksesi karvojen määrää sisätiloissa.
  Jälkisiivous: Siivoa mökki huolellisesti ennen lähtöä. Tarkista, ettei lemmikki ole jättänyt jälkiä tai vahinkoja.
  Ottamalla huomioon nämä vinkit ja valmistautumalla huolellisesti, voit varmistaa, että lemmikkisi viihtyy mökillä ilman, että se aiheuttaa ylimääräistä vaivaa tai vahinkoa. Näin myös mökin omistaja pysyy tyytyväisenä ja lemmikit ovat tervetulleita jatkossakin.

Miksi siis Lemmikkimaksuja Vuokramökkimajoituksessa?

Yhteenvetona tahtoisin todeta, että lemmikkimaksut eivät ole pelkästään lisäkulu lemmikinomistajille, vaan ne ovat välttämätön osa mökkimajoitusliiketoiminnan ylläpitoa. Nämä maksut auttavat kattamaan ennakoimattomat kustannukset, jotka syntyvät lemmikkien aiheuttamasta ylimääräisestä kulumisesta ja vahingoista. Ilman näitä maksuja mökin ylläpitokustannukset nousisivat, mikä voisi johtaa korkeampiin vuokrahintoihin kaikille asiakkaille.

Yhteenvetona voidaankin todeta, että lemmikkimaksut ovat oleellinen osa mökkimajoitusliiketoiminnan hallintaa. Ne eivät ainoastaan auta kattamaan korjauskustannuksia, vaan niistä kerätyillä varoilla ostetaan siivouspalveluita, maksetaan pesulakuluja ja saadaan siten pidettyä mökki siistinä ja kunnossa. Lopulta lemmikkimaksujen tarkoitus on varmistaa, että voimme tarjota kaikille vieraillemme korkeatasoisen, turvallisen ja nautinnollisen majoituskokemuksen. Tämä lähestymistapa auttaa ylläpitämään majoituspaikan laatua, joka on pitkäaikaisessa liiketoiminnassamme välttämätöntä.


Suomen Kotteria Oy, mökkivuokraus. Toimiston osoite: Villanella 5, 00890 Helsinki, asiakaspalvelu@kotteria.com+358400534269