Hiilet ja koksit

Maahantuomme pientalojen lämmitykseen soveltuvia hiilituotteita, pajoihin ahjohiiltä ja -koksia ja teollisuuskäyttöön suodatinkoksia. Hiilet myydään säkitettynä, teollisuuskäyttöön suoramyyntiä myös irtotavarana autolasteittain. Myös erikoiskokoja ja erikoishiililaatuja saatavilla. Hinnasto ja lisätietoa hiilenmyynnistä tästä linkistä

Hiilenmyyntiä yksityishenkilöille ja pienet erät yrityksille toimittaa Jarmo Hietanen, +358407351442, jaohietanen@gmail.com

Teollisuusmyyntiä ja isompia hiilieriä myy Pentti Kotiaho +358415345100, pentti.kotiaho@savantum.com

Alla tietoa eri hiililaatujen soveltuvuudesta ja käytöstä teollisuudessa, kotitalouksissa ja liiketoiminnassa. Yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia hiilen lämmityskäyttöön kotitalouksissa linkissä ohjeita hiilen käyttöön ja kysymyksiä ja vastauksia

Lisätietoa hiilestä ja sen käytöstä ja käytön vaikutuksista Suomessa löytyy osoitteessa https://hiilitieto.fi/.

Pajahiilet ja koksit sepille taontaan

Pajahiili soveltuu käytettäväksi seppähiilenä taontaan takomoissa ja pajoissa. Hiili on seulottu kokoon 10-25 mm ja sitä myydään noin 30 kg piensäkeissä

Pajakoksi soveltuu käytettäväksi takomoissa ja pajoissa. Koksi on kokoa 8-15 mm ja sitä myydään säkitettynä piensäkkeihin. Pajakoksilla on suurempi lämpöarvo joka on eduksi erityisesti hitsauksessa. Pajakoksi myös savuttaa vähemmän, etu joissakin tilanteissa.

Myös antrasiittia voidaan käyttää pajoissa haluttaessa pajahiiltä korkeampaa lämpötehoa esimerkiksi ahjohitsauksessa, damaskitaonnassa tai suurten kappaleiden taonnassa.

Puuhiilet grillihiileksi ja pajakäyttöön

Puuhiili on kiinteä lopputuote, jota saadaan kun puuta kuivatislataan. Länsimaissa puuhiiltä käytetään pääasiassa grillihiilenä ja jonkin verran ahjoissa kivihiilen korvikkeena. Puuhiilen voi edelleen jatkojalostaa aktiivihiileksi, jolla on kasvava käyttö lääke- ja ympäristöteollisuudessa.

Puuhiiltä käytetään Suomessa pääasiassa grillihiilenä, mutta puuhiiltä voidaan käyttää halutessa myös pajoissa tai energiahiilenä. Lehtipuuhiilimurskaa ja lehtipuuhiilipölyä voidaan käyttää myös esimerkiksi maaperän parannukseen golfkentillä ja viljelmillä.

Grillaukseen soveltuvat parhaiten lehtipuuhiilen 15-60 mm lajike tai Marienburgin Latvialainen 30-150 mm lajike. Mitä suurempi raekoko, sitä kauemmin hiillos grillissä kestää. Esimerkiksi ranskalaiset gourmet-ravintolat ovat käyttäneet tätä Marienburgin 30-150 mm lajiketta ruoanvalmistuksessa jo yli kymmenen vuotta. Lisätietoa Marienburgin puuhiilestä osoitteessa Marienburg.com


Koksia suodatuksiin, teräksen valmistukseen ja polttoprosesseihin

Koksia valmistetaan kuivatislaamalla kivihiiltä korkeassa lämpötilassa. Tislausuunista saatu koksi kuivataan typpikaasulla ja seulotaan. Suodatinkoksi on tilavuuspainoltaan noin 500 kg/m3. Raekoko on 40-70 mm. Suodatinkoksi myydään säkitettynä piensäkkeihin. Säkin koko on noin 22 kg. Myymme koksia erityisesti kaasujen ja nesteiden suodatukseen ja erikoispolttoprosesseihin.

Koksi on kivihiiltä huokoisempaa, puhtaampaa ja lämpöarvoltaan parempaa polttoainetta. Tärkein koksin käyttömuoto on teräksen valmistus, mutta koksia voidaan käyttää myös erikosipolttoprosesseihin.

Huokoisen rakenteensa vuoksi Koksia voidaan käyttää myös suodattimena. Suodatinkoksia on käytetty perinteisesti puhtaan veden valmistuksessa ja erilaisten kaasujen suodatuksessa esimerkiksi maalaamoiden poistoilmaa puhdistettaessa. Suodatinkoksi toimii hyvin haihdutuksessa ja erilaisten nesteiden, esim. jätevesien suodatuksessa. Hyvää kokemusta on koksin käytöstä myös puu-cee:n astian ilmastoinninnissa.

Suodatinkoksin hävittäminen

Koksin valmistusprosessissa syntyy ongelmajätettä (mm. asfalttia, tervoja ja öljyistä puhditamolietettä) mutta suodattimissakin käytetty koksi itsessään on polttoainetta. Mikäli suodatinkoksia käytetään esimerkiksi maalisuodattimissa, on toki varmistettava että maalipöly ei sisällä myrkkyjä. Mikäli maalipöly on myrkytöntä, voidaan maalisuodattimissa käytetty koksi tarvittaessa hävittää energiajätteenä tai vaihtoehtoisesti poltettavan jätteen seassa mikäli energiajätettä ei alueella kerätä.

Hiilet voimalaitoksille

Toimitamme seulottuja ja seulomattomia hiilituotteita voimalaitoksille joko omasta varastostamme tai tilaustuotteina. Hoidamme tarvittaessa erikoiserien seulonnat ja pystymme usein nopeisiinkin toimituksiin ympäri vuoden.

Toimitamme turvetta ja haketta polttaville voimalaitoksille tukipolttoaineeksi sekä pala- että murskahiiltä. Pienelläkin hiili- tai antrasiittilisäyksellä voidaan parantaa paloa siten, että kosteankin turpeen, hiilen, purun tai kuoren poltto onnistuu. Näin voidaan käyttää tarjolla olevaa kosteampaakin polttoainetta kun se on järkevää hinta- tai saatavuussyistä.

Voimalaitosreferenssejä

 • Alholmens Kraft: puolikoksi, kivihiili, antrasiitti
 • Boliden: palahiili
 • Fortum: puolikoksi, kivihiili
 • Kuitu Finland: palahiili
 • Reisjärven kaukolämpö: palahiili
 • Lahti Energia

Lämmityshiilet antrasiitti ja kivihiili omakotitalojen keskuslämmitykseen

Antrasiitti ja kivihiili ovat fossiilisia polttoaineita, jotka soveltuvat käytettäväksi useimmissa kiinteän polttoaineen tulisijoissa. Energiantuotanto fossiilisilla polttoaineilla perustuu raaka-aineen polttamiseen, jolloin vapautuu lämpöä.

Nykyisin hiiltä poltetaan Suomessa etenkin voimalaitoksissa, joista monet tuottavat sähköä ja kaukolämpöä. Hiiltä käytetään myös teräksen valmistuksessa. Tämän lisäksi hiiltä ja erityisesti antrasiittia käytetään jonkin verran myös omakotitalojen lämmitykseen. Suomessa käytetään pääasiassa puolalaisia ja venäläisiä hiililaatuja. Alla lisätietoa Antrasiitin ja Kivihiilen ominaisuuksista.

Antrasiitti (Myynti loppunut)

Antrasiitti on kovaa ja tiivistä kivihiiltä, jonka hiilipitoisuus on 92–98 %.  Antrasiitti on geologiselta iältään vanhin kivihiililaatu, ja siten sitä esiintyy kivihiilikerrostumissa alimpana. Vastalouhitun antrasiitin kosteusprosentti on alle 15. Antrasiitin lämpöarvo on kivihiilen laaduista suurin.

Antrasiitti on tomiva polttoaine useimpiin kiinteän polttoaineen tulisijoihin. Antrasiitin palamistehoa voidaan hyvin säätää ilmamäärällä, hyötysuhteen kuitenkin pysyessä hyvänä. Näin esimerkiksi kamina saadaan lämmittämään koko yön ilman polttoaineen lisäystä. Tarvittaessa antrasiitista saadaan myös puuta suurempi teho.

Antrasiitin käytöllä puun rinnalla saadaan puulämmitykseen tuntuvia lisäetuja. Antrasiitia pitää lisätä keskuslämmityskattilaan vain 2-3 kertaa vuorokaudessa ja kaminassakin antrasiitti palaa läpi yön. Näin työssäkävijäkin voi käyttää kiinteää polttoainetta. Paloaika 8-12 tuntia!

Antrasiitin ominaisuuksia

 • Antrasiitti on meillä myynnissä olevista hiilituotteista lämpöarvoltaan tehokkain kivihiililaatu. Tyypillinen tehollinen lämpöarvo on noin 8,1 kWh/kg (29 157 kJ/kg eli 6964 kcal/kg
 • Antrasiitin haihtuvien ainesosien osuus on tyypillisesti 25…4%, kuitenkin aina alle 10%
 • Yksi kuutiometri (noin 1000 kg) antrasiittia vastaa siis noin 8-11 irtokuutiometriä (heittomottia, i-m3) puuta
 • Tuhkan määrä on 4,15 %.
 • Raekoko 10-70 mm.
 • Antrasiitilla voit varastoida vaikka taivasalla. Antrasiitti ei vanhene, tuote säilyy polttokelpoisena vaikka ulkosalla vuosikausia
 • Antrasiitin poltto puhdistaa tulipesän puun kitupolton piestä
 • Antrasiitin kanssa kodin kierrätyskelpoisen polttoaineen käyttö on ympäristölle mahdollisimman siistiä

Lämmityskivihiili

Kivihiili on eloperäinen, kiteytymätön, pääasiassa hiiltä, happea ja vetyä sisältävä kivilaji. Kivihiilessä on myös vähäisiä määriä epäorgaanisia yhdisteitä, jotka poltettaessa muodostavat tuhkaa. Hapettomassa tilassa kuumennettaessa kivihiilestä irtoaa tervaa, nesteitä ja kaasuja, ja jäljelle jää koksia

Kivihiili on oikea tuote kun etsitään puun rinnakkaiskäyttöön tehokasta polttoainetta. Kivihiili toimii myös hyvin antrasiitin sytytyksessä.

Kivihiilen ominaisuuksia

 • Kivihiilen tehollinen lämpöarvo on noin 7,8 kWh/kg (28 060 kJ/kg eli 6703 kcal/kg)
 • Kivihiilessä haihtuvien ainesosien osuus on tyypillisesti 34%…40%
 • Tuhkan määrä 7%…10%
 • Raekoko 10-50 mm