Kymenlaakson nähtävyydet

Kymenlaakson nähtävyydet

KYMENLAAKSON AKTIVITEETIT JA NÄHTÄVYYDET

Kymenlaaksossa on tekemistä koko perheelle

Kymenlaakso on monipuolinen ja mielenkiintoinen matkailukohde, joka tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa. Tämä kaunis maakunta sijaitsee eteläisessä Suomessa, ja se tunnetaan erityisesti historiallisista nähtävyyksistään, luonnonkauneudestaan ja vilkkaasta kulttuurielämästään. Tähän artikkeliin on koottu Kymenlaakson mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä ja paikkoja, jotka ovat ehdottomasti vierailun arvoisia. Ohessa on linkkejä alueen nähtävyyksiin ja tapahtumiin. Autamme mielellämme valitsemaan lomallenne mukavia elämyksiä.

Laskettelua

Porvoon Kokonniemestä ja Haminan Reitkallista löytyvät lähimmät laskettelurinteet. Porvoossa Kokonniemen laskettelukeskus tarjoaa kesäseikkailijoille maastopyöräreittejä ja bikeparkissa hissit kuljettavat pyörät halutessasi huipulle saakka. Haminan Uuperinrinteet kesittyy talvilajeihin.

Karting

Pyhtäällä on tilausperiaatteella toimiva EagelKarting. Se sijaitsee Kymijoen varrella Strömforsissa vanhalla tehdasalueella sisähallissa. Rata on kaikkiaan noin 300 metriä pitkä ja radalla on hitaita sekä nopeampia mutkia ja koko rata on varustettu suojakaiteilla ja turva-alueilla. EagleKarting vuokraa myös sähköavusteisia Mad Croc Fat Sähköpyöräiä. Yhteydenotot ja lisätiedot 040-5163632

Pakohuonepelejä Kymenlaaksossa ja lähialueella

Rakastatko arvoituksia vai onko salapoliisin työ ehkä salainen kutsumusammattisi? Tai jos olet muuten vain kiinnostunut hauskasta ajanvietosta hyvässä seurassa, niin pakohuonepeli voisi olla hyvä vaihtoehto kaveriporukallesi. Korkassa ja Ruotisnpyhtäällä on jännittäviä pakohuonepelejä tarjolla, joissa pääset porukalla kokeilemaan, saatteko pelin ratkaistua annetussa ajassa vai jäättekö huoneen vangiksi. Hyviä vaihtoehtoja ovat esim Kotkasta löytyvä Escaperoom Kotka ja Strömforsin Ruotsinpyhtään Ruukkimiljöössä sijaitseva Escaperoom Strömfors.

Tuulitunnelilentoa ja sisäsurffausta

Pyhtäällä on myös sisäsurffausta ja tuulitunnelilentoja tarjoava Aeronautica arena. Aeronautica Arena on tapahtuma- ja elämyskeskus, joka tarjoaa ainutlaatuisen kattauksen lennokkaita aktiviteetteja ja monipuoliset puitteet yritystilaisuuksille. Aeronautican ytimessä on vapaapudotus-lentotunneli, Suomen suurin sisäsurffausalue,virtuaalipeliareena ja bistro -tyyppinen ”Aeronamnam” -ravintola. Aktiviteettivalikoimaan kuuluu mm. lentokokemukset helikopterilla, sähköpyörien vuokraus, melonta- ja veneretket Kymijoella sekä tiimipelit sesongin mukaan. Kotitie 10, Pyhtää. +358 41 315 6664

Golfia, frisbeegolfia ja koskenlaskua

Kotkassa on tarjolla Golfia. Jännitystä kaipaaville Kymijoki tarjoaa koskenlaskua sekä melontaa kajakilla tai kanootilla. Kotkassa on vuokrattavana myös kaupunkipyöriä. 

Kotkan Otsolan kaupunginosassa sijaitsevassa Hiidenkirnuntien Kumparepuistossa on tarjolla frisbeegolfia. Kumparepuistossa on 12 väylän rata, joka tarjoaa haasteita, mutta sopii hyvin myös aloittelijoille. Puiston kumpareet nousevat noin jopa 45 metrin korkeudelle merenpinnasta ja puistosta avautuu hienot näkymät Karhulan kaupunginosan yli aina merelle asti

Merikeinun Alpakkatila

Haminassa on alpakkatila Merikeinun alpakat. Alpakkatilalla voit kokea turvallisia ja voimaannuttavia eläinkohtaamisia niin aikuisille kuin lapsillekin. Alpakkaelämysten lisäksi tarjolla eläinavusteista hyvinvointi-, virkistys- sekä työhyvinvointi­toimintaa.

Merellinen luonto ja kalastuspalveluita

Kymenlaakson merellinen luonto tarjoaa matkailijalle loistavat ulkoilu- ja veneilymahdollisuudet. Matkailija voi nauttia saaristoristeilyistä, luonnonpuistoista ja monimuotoisista Kymenlaakson maisemista. Kaloistaan tunnettu Kymijoki on Etelä-Suomen paras lohenpyyntipaikka. Lisäksi joesta voi pyydystää haukia, ahvenia, siikaa, kuhaa ja lahnaa. Kymijoki on yksi Suomen suurimmista joista, ja se tarjoaa upeita maisemia ja monipuolisia aktiviteetteja. Kalastus onnistuu myös mainiosti kaikilla mökeillämme. Laiturilta voi onkia ja soutuveneellä pääsee jo vähän pidemmällekin. Jos kalastusloma kiinnostaa, lue lisää kalastusmökeistämme ja kalastusmahdollisuuksista blogistamme.

Kymijoen varrella on myös useita patikointi- ja pyöräilyreittejä, joita pitkin voi tutustua Kymijoen ympäristöön. Lisäksi joessa voi kalastaa, meloa ja veneillä. Kymijoki on erinomainen paikka rentoutumiseen ja virkistäytymiseen. Lisätietoa ja vinkkejä Pyhtään alueen vierailijoille upeista luonnon retkikohteista Pyhtään kyläblogista. Ihania kuvia ja kuvauksia Pyhtään parhaista puolista tarjolla. Lue ja ihastu!

Pyhtäällä on myös lukuisia ihania uimapaikkoja. Kunnan yleisten uimarantojen lisäksi tarjolla on monipuolinen joukko epävirallisia uimarantoja ja kauniita rantamaisemia. Kaksikymmentä parasta uimapaikkaa on listattu yhteen ja voit tutustua tarjontaan tästä

Pyhtään Kaunissaari on hieno merellinen kesäparatiisi Itäisellä Suomenlahdella. Saareen pääsee joko omalla veneellä tai yhteisaluksella Kotkan Kuusisesta aikataulujen mukaisesti. Saaren pienvenesatamassa on useita laituripaikkoja sekä wc ja pesutilat vierasveneilijöille. Saaressa on saaristolaismuseo ja kauppapuoti, kahvila ja ravintola.

Kalastuksesta kiinnostuneille Kymenlaakso tarjoaa unohtumattomia kalastuselämyksiä ammattimaisen kalastusoppaan johdolla. Tule nauttimaan ikimuistoinen päivä kalastuksen parissa seudun parhailla kalapaikoilla. Hyppää kokeneen viehekalastajan ja kalastusoppaan kyytiin mökin laiturista tai muusta sovitusta paikasta. Jos Ahti suo, pääset illalla maistamaan itse pyydystettyä tuoretta kalaa. Sesongista riippuen voit pyytää haukea, meritaimenta, ahventa ja kuhaa. Lisätietoa kalastuspalveluista tästä

Museoita ja vehreitä puistoja

Kymijoen ylävirralla, Langinkosken häikäisevän kauniissa maisemissa sijaitsee Aleksanteri III keisarillinen kalastusmaja, joka toimii nykyään keisarillisena kalastusmajamuseona. Kotkan kaupungissa on myös paljon mielenkiintoisia museoita, vehreitä puistoja ja saariston idylliä tarjolla. 

Kotkan Sapokan vesipuisto on suosittu paikka viettää päivää perheen kanssa. Vesipuistossa on useita erilaisia altaita ja vesiliukumäkiä, joita lapset ja aikuiset voivat kokeilla. Lisäksi vesipuistossa on saunoja ja grillipaikkoja, joita voi käyttää maksutta.

Merikeskus Vellamo on useiden näyttelyiden yhdistelmä, joissa vierailija voi tutustua Suomen merenkulun ja Kymenlaakson historiaan ja nykypäivään. Vellamon museoaluslaituriin on ankkuroitu merkittävimmät suomalaiset museolaivat, maailman vanhin jäänmurtaja Tarmo ja historiallinen rajavartioalus Telkkä. Museossa on laaja kokoelma esineitä, valokuvia ja dokumentteja, jotka kertovat Suomen merenkulun kehityksestä. Museon näyttelyt ovat interaktiivisia, joten vierailu on hauska ja opettavainen kokemus kaikille ikäryhmille.

Haminan Bastionin kruunut ovat yksi Kymenlaakson tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kruunut ovat osa vanhaa linnoitusta, ja ne ovat erittäin hyvin säilyneet. Kruunut ovat avoinna ympäri vuoden, ja vierailuun kannattaa varata noin tunnin verran aikaa. Kruunut tarjoavat upean näkymän Haminaan ja sen ympäristöön, ja niissä voi tutustua lähemmin linnoituksen historiaan.

Koko perheelle sopiva matkailukohde on myös Akvaariotalo Maretarium, jossa voi ihailla Suomen kalamaailman erikoisuuksia.

Salpakeskus ja Virolahden Bunkkerimuseo on sotahistoriallinen museo, joka kertoo vuosina 1940–44 tapahtuneesta Suomen itäisen rajan linnoittamisesta Virolahdella. Museo on osa sodanaikaista Salpa-asemaa,  joka ulottuu Suomenlahdelta Sallaan ja kenttälinnoitettuna aina Jäämerelle asti. Salpalinjan museon näyttelyt jatkuvat myös ulkomuseoalueelle, jossa kangasmaaston ja suoalueen lomaan sijoittuvia järeitä teräsbetonisia linnoituslaitteita yhdistää opastettu maastoreitti. Tykkipuistossa esitellään sodanaikaista tykistöä.

Luonnonpuistoja ja ulkoilmaelämää vuokramökkien lähiseudulla Etelä-Suomessa

Kymenlaakson seutu on helposti saavutettavissa pääkaupunkiseudulta, ja luonnonpuistot tarjoavat hienon mahdollisuuden nauttia erämaan tunteesta yllättävän lähellä Helsinkiä. Voit nauttia luonnon rauhasta ja kerätä marjoja ja sieniä. Kymenlaaksossa voit tutustua myös Valkmusan ja Repoveden rakastetuttuihin kansallispuistoihin.

Valkmusan kansallispuisto

Valkmusan kansallispuisto on Pyhtäällä sijaitseva kosteikkoalue, jossa koskematon suo kutsuu kulkijaa rauhoittumaan. Puisto käsittää Etelä-Suomen oloissa poikkeuksellisen monipuolista suoluontoa, alueelta on luokiteltu yli 30 erilaista soiden kasvupaikkatyyppiä. Reunametsiä kiemurtelee 2,5 kilometriä pitkä rengasreitti pitkospuita pitkin suon laitamilla. Talvella luonteva tapa liikkua Valkmusan seudulla on suksilla tai lumikengillä. Luonnonpuiostoon on Kotterian vuokramökeiltä matkaa noin 25 km.

Mustilan viinitila ja arboretum

Elimäellä on noin 120 hehtaarin suuruinen Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto Mustila Arboretum, jossa pääset tutustumaan lukuisiin kotimaisiin ja ulkomaisiin kasvilajeihin.  Vuodesta 1902 lähtien arboretumissa on koeviljelty koti- ja ulkomaisten puulajien kestäviä alkuperiä laajoissa tutkimusmetsiköissä ja ainutlaatuisessa metsäpuutarhassa. Mustila tunnetaan erityisesti eksoottisista havupuumetsiköistään sekä kesäkuussa kukkivista sadoista alppiruusuista ja atsaleoista. Arboretum myös myy kylmänkestävien puiden ja pensaiden siemeniä ja pikkutaimia. Matkaa Kotterian vuokramökeiltä alle 50km.

Repoveden kansallispuisto

Repovesi on Kouvolassa sijaitseva suuri ja monipuolinen retkeilykohde, jossa on useita erimittaisia luontopolkuja tarjolla. Lepuuta silmiäsi järvien ja lampien muodostamassa metsämaisemassa, samoile metsässä ja nauti luonnon rauhasta. Repoveden mahtavat mäet ja jylhät kalliot haastavat harrastajan kiipeämään yhä korkeammalle. Kotterian mökeiltä ajomatkaa noin 100 km retkikohteesta riippuen.

Vaihtelevia pyöräreittejä

Kymenlaaksossa on monia pyöräilyreittejä, jotka soveltuvat myös ihan perinteisille kaupunkipyörille. Jos et halua tuoda omaa pyörääsi mukaan, voit vuokrata kaupunkipyörän Kotkasta, Haminasta tai Porvoosta edullisella hinnalla. Lisätietoa polkupyörien vuokraamisesta tästä.

Kotkan Aleksanterin pyöräilyreitti tarjoaa hienon mahdollisuuden nauttia kymenlaakson luonnosta ja kulttuurista noin 14 kilometrin pituisella pyöräreitillä. Reitti alkaa Kotkan keskustasta ja jatkuu kuohuvaa Kymijoen vartta mukaillen läpi Kotkan kansallisen kaupunkipuiston. Reitin varrella voit ihailla vaihtelevaa jokiluontoa ja kohisevia koskia, vaikuttua vahvasta historiasta ja kohdata myös urbaania kulttuuria. Alla pyöräreitti kartalla.

Haminassa voit pyöräillä historiallisessa ympyräkeskustassa ja linnoituksessa. Matkan varrella voit tutustua kaupungin ylpeyteen Raatihuoneeseen, Ortodoksiseen kirkkoon ja Haminan kaupunginmuseoon. Kuuluisat Pitkien hiekkojen uimarannat ja Lupinlahden lintutorni ovat myös pyöräilymatkan päässä keskustasta.

Kotkan edustan saaret houkuttelevat kesäisin tuhansia vierailijoita saaristoon. Pääset matkailusaariin myös polkupyörän kanssa joko Kotkan Sapokan satamasta tai Kuusisen satamasta valtion yhteysaluksella. Yksityinen M/S Jaana risteilee Sapokasta reittiaikataulujen mukaisesti. Saaritiestö on pääosin hiekkapäällysteisiä, pyöräiltäviä kyläteitä. Saarissa on yksityistä kesäasutusta, historianähtävyyksiä ja muistomerkkejä sekä luonnonkaunista, merellistä saaristoluontoa matkailupalveluineen.

Salpalinjaa mukaileva 50 kilometrin mittainen Salpapolku on suosittu retkeilykohde, jossa voit vaeltaa tai maastopyöräillä. Fat bike -pyöriä on vuokrattavana museoilla Miehikkälässä ja Virolahdella. Kokeile esimerkiksi kahdeksan kilometrin pituista reittiosuutta Virolahden Bunkkerimuseolta Harjun hoviin. Reitin varrella voit tutustua esimerkiksi sodanaikaisiin teräsbetonikorsuihin ja kallioon louhittuun luolaan. 


Tapahtumia, tekemistä ja muuta ihanaa


Lue kattava kuvaus Kotterian mökeistä: Vuokramökit Etelä-Suomessa. +358 400 868 889