Kysymyksiä ja vastauksia

TIETOA ANTRASIITIN JA KIVIHIILEN KÄYTTÖÖN LIITTYEN

Saamme jonkin verran kysymyksiä antrasiitin ja kivihiilen käyttöön liittyen. Alla yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia.

Säästääkö antrasiitin poltolla aikaa kun lämmitys on tehtävä puulla ja hiilellä?

Vastaus: Antrasiitin sytyttäminen on työläämpää kuin puun. Antrasiitin paloaika kuitenkin on pitkä ja sitä voidaan polttaa yksillä tulilla jopa koko talvi – eli sytyttäminen on kokonaisuudessaan aika pieni vaiva.

Voinko polttaa kivihiiltä ja antrasiittia vanhan ajan pönttöuunissa?

Vastaus: Pönttöuunin toiminta perustuu isoon massaan johon palokaasujen lämpöenergia sidotaa ja josta massasta lämpöenergia sitten hitaasti vapautuu huonetilaan. Tällaisessa tulisijassa antrasiitin säädettävyydestä ei ole hyötyä koska massa sinänsä hoitaa pitkäkestoisen lämmityksen. Kivihiiltä voidaan käyttää pönttöuunissa mutta täytyy muistaa, että pönttöuuneja ei ole tarkoitettu lämmitettäväksi koko ajan. Eli jos kivihiiltä käytetään pönttöuunissa niin suosittelemme sen käyttämistä kuten puun polttoa: poltetaan erä ja annetaan sitten tulien
sammua ja massan vapauttaa lämpö.

Voinko käyttää kivihiiltä tai antrasiittia ulkokylpyaltaan lämmitykseen?

Vastaus: Kyllä voit. Täytyy vain huolehtia, että polttotila on riittävän tukevaa tavaraa, että se kestää ison lämmöntuoton.

Ostin antrasiittia mutta en saa sitä syttymään Härkävaunun kaminassa. Laitoimme kuivia rimoja rinalle ja antrasiitin päälle, mutta hiilet olivat uunissa palamattomina! Rimat olivat kuitenkin palaneet, missä vika?

Vastaus: Antrasiitin palava materiaali on hiiltä jonka syttymislämpötila on huomattavasti korkeampi kuin hiilivetyjen joita esim. puusta tai hiilestä irtoaa kuumennettaessa Eli puuhan syttyy liekkiin (kaasu palaa) ja sitten vasta myöhemmin syttyy kiinteä hiili. Antrasiitista taasen puuttuu tuo kaasumainen osuus joten koko kappale on saatava läpikotaisesti kuumaksi ennen kuin se syttyy.

Eli tässä tapauksessa rimojen palamisen lämpö ei ole riittänyt antrasiitin sytyttämiseen. Toisekseen kun/jos kaminassa ei ollut tulia antrasiittia lisättäessä vaan se on laitettu kylmäään kaminaan ovat tulipesän seinämätkin kylmät, nekin on saatava lämpimiksi jotta eivät jäähdytä antrasiittia syttymisvaiheessa. Kolmanneksi antrasiittikerroksen on oltava riittävän paksu (ainakin 10 cm) jotta ilmavirta ei ole liian voimakas massan läpi ja jäähdytä palavaa antrasiittia alle syttymislämpötilan

Suosittelisin seuraavaa sytytysrituaalia:
1) tehdään normaalit tulet puulla ja poltetaan pesällinen
2) lisätään puita 1/2 – 3/4 täyteen
3) kun puut ovat syttyneet aletaan lisätä antrasiittia siten, että lisätään mahdollisimman paljon mutta kuitenkin siten, että antrasiitti ei tukehduta liekkejä eli liekit tulevat antrasiittikerroksesta läpi
4) kun antrasiitti alkaa hehkua (30 min) lisätään kerros kerrokselta lisää antrasiittia kunnes saavutetaan haluttu kerosvahvuus. Antrasiitin kerrosvahduuden on oltava minimissään noin 10 cm. Yleensä käytetään niin paksua kerrosta kuin tulisijaan mahtuu. Palamistahan säädellään, puusta poiketen, ilmamäärällä eikä palavan materiaalin määrällä.

Sytytystä helpottaa jos sytytyksessä antrastiitin sijaan käytetään kivihiiltä. Se syttyy helpommin koska siinä on kuumennettaessa irtoavia hiilivetyjä (=palaviakaasuja) jotka syttyvät helposti. Hiilellä tehdään tulet puun päälle ja sitten siirrytään antrasiittiin. Hiili on paitsi helmpompi myös edullisempi polttoaine. Sitä, kuten ei myöskään puuta, voida kuitenkaan säätää palamisilmalla ennen kuin kaasumainen osuus on palanut pois.

Voiko antrasiittia käyttää puun ohella tavallisessa takassa ?

Vastaus: Lähes täysin hiilestä muodostuvalla antrasiitilla on sen verran korkea syttymislämpötila (eli samaatarkoittaen: lämpötila jossa kappaleen pitää pysyä jotta palaminen alkaisi ja jatkuisi), että takassa jossa antrasiitti ei kosketa tulisijan seinämiä vaan on kekona, ja kekoa ympäröi ilma, antrasiitti ei pala. Kivihiili palaa kyllä hyvin takassa koska kivihiilen palavasta aineksesta noin 35% on kaasua ja kaasu syttyy helposti. Vertailun vuoksi, puussa kaasumaisena palavan massan osuus on noin 60-70% kuivapainosta.

Jos takka on ns. takkauuni jossa tulisija on sen kokoinen, että liekit nuoleskelevat tulipesän pintoja ja palavaa ainesta laitetaan koko pohjan alueelle, niin sitten myös antrasiitti soveltuu hyvin. Tulipesän pitää olla joko keraamisesti vuorattu tai valurautaa. Peltisisustaiselle takalle antrasiitti ei suuren tehonsa vuoksi ole sopivaa – voi tulla muodonmuutoksia.

Tarvitaanko hiilen poltossa toisenlainen arina kuin puun poltossa ?

Vastaus: Kivihiiltä poltettaessa puuarina toimii hyvin. Tulia tehtäessä varmistetaan, että tuhka on poistettu arinalta ja että tuhkatilan tuhka ei palamisen aikana pääse nousemaan niin ylös, että se koskettaisi arinaa. Tämä ovat samoja ohjeita kuin puulla – näin arina kestää huomattavasti pidempään.

Lämmitän varaavaa takkaa pesällisen puuta päivässä, sopiiko hiili tilalle?

Vastaus: Hiilellä on normaalissa puupesässä hiukan vaikea polttaa yhtä puupesällistä vastaava määrä hiiltä – jos pesällisessä on vaikka 20 litraa puuta niin vastaava hiilimäärä on vain nelisen litraa. Tämän määrän polttaminen vaatisi hiilien “kasaamista” esim hiilitelineellä tai pesän pienentämistä esim. lappeellaan olevilla tiilillä tai ehkä vielä paremmin reikätiilillä. Hiilen edut tulevat esille kun halutaan uunista isompaa tehoa kuin puulla tai halutaan pitkää, säädettävää, palamista.

Saan hiilet hehkumaan puilla, mutta puutulien hiipuessa hiilien palaminen hiipuu. Missä vika?

Vastaus: Todennäköisesti liian ohut kerros hiiliä. Hiilen syttymislämpötila (eli myös lämpötila jossa palamisen on se pidettävä jotta palaminen jatkuisi) on melko korkea. Jos hiilikerros on ohut niin läpivirtaava ilma jäädyttää hiilet siten, että palaminen loppuu. Samoin käy esim. puuhiilloksen palaessa – pieni osa hiilestä jää palamatta koska palamisenergia ei riitä syttyislämmön ylläpitoon. Kivihiilellä kerroksen vahvuuden tulisi olla palaessa noin 10-15 sentiä, antrasiitilla yli 20 senttiä. Keskuslämmityskattilassahan antrasiittikerros palaessaan ylettyy aina yläluukun alaosaan asti, jopa hiukan ylikin takaosastaan. Siitä sen laskee sitten alas palaessaan kunnes lisätään. Paksu palava massa mahdollistaa sen, että antrasiittia voi lisätä palamisen aikana reippaasti – jos kerros menee ohueksi niin lisättävä massa voi jäähdyttää palavan massan ja sammuttaa senkin palamisen.

Laitan hiiliä puuhiillokselle, mutta eivät ne syty.

Vastaus: Hiilet, varsinkin antrasiitti mutta myös kivihiili, kannattaa lisätä palavien puiden sekaan. Puuhiilloksen energiamäärä ei yleensä riitä kuumentamaan antrasiittia syttymislämpötilaan, kivihiili saattaa syttyäkin hiilloksen energialla. Varminta on polttaa ensin pesällinen, vajaa, puita jotta uunin pinnat lämpiävät. Sitten lisätään puita 3/4 pesällistä ja samantien hiljalleen kivihiiltä puiden päälle sitä tahtia että liekit lyövät läpi, eli ettei puutuli tukehdu. Kivihiili muodostaa voimakkaan hiilloksen, jonka päällä sitten antrasiittikin syttyy helposti.

Sain antrasiitin syttymään keskuslämmityskattilassa hyvin, mutta kun kattilan lämmittyä laitan vetoa pienelle niin tuli tuppaa hiipumaan kokonaan.

Vastaus: Normaalin keskuslämmityskattilan teho hiilellä on helposti 30 kw ja kun syyskuun aurinkoisena tai muuten lämpöisenä päivänä talon lämmöntarve on helposti vain pari kilowattia tai alle niin tuo 1-2kW/30kW osateho ei jaksa ylläpitää palamista. Jos on tarvis pitää jatkuvaa tulta lämpimämmällä niin asiaa voi auttaa pienentämällä tulipesää – esim asettamalla tiiliä pienentämään tulipesää. Näin saadaan pienempi palava massa ja päästään parempaan suhteeseen käytetyn tehon ja maksimitehon välillä. Vaihtoehtoisesti silloin kun lämmöntarve on pieni niin kannattaa lämmittää puilla – ei talo mihinkään jäähdy vaikka yöllä ei tulia olisikaan. Antrasiitti alkaa toimia parhaiten kun lämpötila laskee tuonne 5 asteen alle – luonnollisesti talosta ja kelistä riippuen. Edut, pitkä paloaika ja säädettävyys tulevat esille oikeastaan sitä paremmin mitä kylmempi on.

Voinko kokeilla antrasiittia ja kivihiiltä saunan lammityksessa ja takassa.

Vastaus: Saunaan ei auta antrasiittia tai kivihiiltä laittaa – kiuas ei kestä kovaa lämpöä – tulisijan pitää olla keraamisesti vuorattu tai valurautaa. Takassa toimii kivihiili, antrasiitti vaatii tulipesän palaakseen.

Talossani on alapaloinen Arimax 40 kattila. Miten ja minkä laatuinen antrasiitti tai kivihiili siihen soveltuu?

Vastaus: Alapalokattilohin soveltuu polttoaineeksi kivihiili, myös antrasiittia voi polttaa, mutta kivihiili pidempiliekkisenä on suositeltavampi.

Talossamme on peruslämmitystulisijoina kaminoita, varaavia takkoja, leivinuuni ja avotakka. Mitä polttoaineita suosittelisitte?

Vastaus:
Kaminat: antrasiitti, kivihiili, puu.
Leivinuuni: puu
Varaavat takat: kivihiili, puu
Avotakka: kivihiili, kivihiili-antrasiitti sekoitus

Sopiiko antrasiitti puuhellaan jossa palotila on tulenkestävästä tiilestä vai aihuttaako se kovan kuumuuden takia ehkä jotain vaurioita? Entä kivihiili? Vai niiden sekoitus? Puuhellana on vanha Leino puuhella

Vastaus: Pitäisi sopia molempien aivan hyvin. Asiakkaillamme on varsinkin Agan tekemiä liesiä, osalla on jopa liesikeskuslämmityskin. Liedethän ovat perinteisesti tukevaa tekoa, tiiltä ja valurautaa.

Jos liettä on tarvis käyttää lämmitykseen ja siten pitää tulta pitkään tai jatkuvasti, niin suosittelen antrasiittia. Sytytyksessä voisi käyttää ensin kivihiiltä ja sitten antrasiittia kun kivihiili palaa hyvin. Puuhan toimii hyvin kun sen paloaika riittää ja puu toimii myös hyvin kivihiilen ja antrasiitin sytytyksessä. Eli ensin puulla tulet, sitten hiukan kiviiltä ja pitkään polttoon antarsiittia.