Strukavilla, jokinäkymä mökiltä

Turvallinen mökkiloma

Mökkiloma on monelle suomalaiselle rakas perinne ja odotettu hetki vuodessa. Se tarjoaa mahdollisuuden irrottautua arjen kiireistä ja nauttia luonnon rauhasta sekä läheisten seurasta. Vaikka mökkiloma tuo paljon iloa ja rentoutumista, se voi myös olla täynnä yllätyksiä ja haasteita. Mökkilomalle varautuminen onkin tärkeää, jotta voit nauttia lomasta mahdollisimman huolettomasti ja turvallisesti.

Joskus pettymykset ovat valitettavasti osa matkustuskokemusta, mutta tärkeintä on varautua hyvin ja reagoida tilanteisiin rakentavasti ja ongelmatilanteissa ottaa yhteyttä vuokranantajaan mahdollisimman nopeasti. Olemme halukkaita auttamaan ja ratkaisemaan ongelmat, jotta lomasi mökeillämme voi jatkua mahdollisimman mukavasti.

Tutustu mökkikohteeseen jo ennakkoon

Lue huolellisesti mökin tiedot jo ennen vuokrausta. Kaikista Kotterian mökeistä on netissä infosivu, jossa on tilaesittelyn ja lisäpalveluiden lisäksi paljon tietoa myös lämmityksestä, nettiyhteyksistä, vesistä ja esim. jätehuollosta. Infosivuilla on selitetty mitä palveluita mökissä on tarjolla ja mitä sinun tarvitsee itse tuoda mukanasi. Tarkista myös mökin sijainti ja lähiympäristö sekä mahdolliset lähellä olevat nähtävyydet tai palvelut.

Tarkista ennakkoon myös mökin varustelu, jotta tiedät pakata mukaasi tarvittavat lisävarusteet. Varmista, että mökissä on sinulle ja seurueellenne tarvittavat mukavuudet, kuten riittävästi vuodevaatteita, astioita ja keittiövälineitä. Jos jotain tärkeää puuttuu tai et ole varma varustetasosta, ota meihin yhteyttä jo ennen matkaa.

Pakkaa huolella

Pakkaa mökille mukaan riittävästi vaihtovaatteita. Seuraa sääennusteita ennen matkaa, jotta tiedät millaista säätä odottaa ja osaat varustautua sen mukaisesti. Rankkasateet, ukkosmyrskyt, tai äkillinen kylmeneminen voivat vaikuttaa mökkiloman suunnitelmiin. Säänmukaiset varusteet auttavat nauttimaan lomasta sadesäälläkin. Muistathan että vesistöjen äärellä voi kesälläkin olla viileää.

Ota mukaan myös henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet ja ruoanlaittoon ja ruokailuun tarvittavat raaka-aineet ja mausteet. Muista myös ottaa mukaan lääkkeet, ensiapuvälineet ja hyttyskarkotteet. Jos tulet isolla porukalla, on hyvä ottaa mukaan myös wc- ja talouspaperia jotta ne varmasti riittävät lomanne ajaksi.

Pyhtään Strukantien mökit Kaunisvirta, Kivikoski ja Struka villa sijaitsevat noin kilometrin päässä lähimmästä Sale-myymälästä ja SABC-asemasta, mutta Skitunäsin ja Rantakarin mökeiltä matkaa lähimpään kauppaan on noin 8 km. Suositeltavaa onkin, tehdä ostokset jo etukäteen. Skitunäsin mökillä on kaivovesi ja jos haluatte tuoda vettä mukananne, voi juomavettä ostaa esim. Pyhtään ABC-asemalta mukaan.

Tutustu mökin turvallisuusohjeisiin ja poistumisreitteihin

Mökille saapuessasi tarkista, että palovaroittimet toimivat. Huoltomiehemme tarkistavat palovaroittimien ja häkävaroittimien toimintaa kyllä, mutta joskus paristot tyhjenevät tarkastusten välilläkin. Varaparistoja löytyy mökkien tarvikehyllyiltä ja laatikoista.

Tarkista myös sammutusvälineiden sijainti ja ilmoita heti jos sammutusvälineissä on puutteita ja huomautettavaa. Sammuttimet ja sammutuspeitteet on mökeillä sijoitettu eteistiloihin. Osoita sammutusvälineiden sijainti myös mökkivieraillesi ja selvitä miten mökistä poistutaan hätätilanteessa.

Varmista, että kaikki mökkivieraat tietävät mökin osoitteen. Vuokramökin osoite sijaitsee mökin eteisaulassa olevassa infotaulussa. Myös Google maps näyttää mökin osoitteen jos kännykkäverkkoa on käytettävissä.

Tulenkäsittely

Nuotion, grillin, ja saunan tai paljun kiukaan sytyttäminen kuuluu monen mökkiloman ohjelmaan. Muista kuitenkin noudattaa tulenkäsittelyssä varovaisuutta. Älä tee avotulta pihaan, vaan käytä aina mökkien nuotiopaikkoja, äläkä koskaan jätä tulta valvomatta. Lisätietoa ja vinkkejä paljujen käyttöön tästä. Tietoa rantasaunoista löydät kunkin saunan esittelystä seuraavista linkeistä: Struka rantasauna, Kivikoski lasinen näköalasauna, Skitunäs merenrantasauna

Turvallisesti vesillä ja jäällä

Kaikki Kotterian mökit sijaitsee vesistön läheisyydessä. Tarkkaile lapsia veden ja jään äärellä jatkuvasti. Etenkin Kotkan Seurakujan edustalla on virtauspaikkoja, emme suosittele Kotkan mökin edustalla jäällä liikkumista lainkaan. Myös joenrantamökkien edustalla etenkin keväällä ja syksyllä jää voi olla muita vesistöjä ohuempaa. Varmistu jään paksuudesta aina ennen jäälle menoa ja opettele tunnistamaan vaaranpaikat. Varustaudu oikein, opettele naskalien käyttö ja ota aina kaveri mukaan jäälle mentäessä. Mene jäälle vain selvin päin.

Kaikilla mökeillä voi halutessaan tehdä talvella avannon ja pulahtaa uimaan myös talvella. Syvästä voi olla hankala päästä takaisin jäälle, ota siis aina kaveri mukaan talviuintireissuille.

Uiminen tuntemattomissa vesissä voi olla vaarallista, ja veneiden käytössä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Älä koskaan hyppää veteen ennen kuin itse varmistat rannan turvallisuuden. Esim. Skitunäsissä ja Kivikosken mökillä on laiturin edustalla kiviä ja matalaa, hyppäämistä ei suositella lainkaan!

Käytä aina kelluntaliivejä vesillä liikuttaessa. Erilaisia pelastusliivejä on varattu asiaakkaiden käyttöön ja ne löytyvät mökkien ulkovarastoista, Kotkan Rantakarilla eteisen naulakossa tai parvella. Jos matkassa on lapsia, varaathan juuri lapsen painoon sopivat pelastusliivit mukaasi jo kotoa.

Hyttyset, punkit, käärmeet ja muu villi luonto

Kaikki Kotterian mökit sijaitsevat rantatonteilla luonnon äärellä. Hyttysten, paarmojen ja punkkien lisäksi kukkivat pensaat houkuttelevat ampiaisia. Erityisesti kelohirsien raot ovat oivia piiloja ja pesäpaikkoja kaikenlaisille pörriäisille. Ampiaispesiä hävitetään mökkirakenteista jatkuvasti, mutta kokonaan ei näiltä luontoystäviltä voida välttyä. Varaudu siis hyttysiin, punkkeihin ja pörriäisiin ja suojaa itsesi karkotteilla ja pukeudu pitkähihaisiin vaatteisiin.

Luonto on kaunis, mutta siellä on hyönteisten lisäksi myös muita eläimiä, jotka voivat aiheuttaa harmia. Muurahaiset ja metsähiiret voivat toisinaan tunkeutua mökkiin. Hiiriä varten mökit on varustettu hiirikarkottimilla ja jyrsijöiden ilmaantuessa myrkytys tehdään mökin alaphojassa jotta nämä kutsumattomat vieraat eivät pääsisi mökkeihin lainkaan.

Nauti luonnosta, mutta älä unohda kunnioittaa sitä.Älä häiritse eläimiä tai luonnonrauhaa turhaan, ja noudata alueen sääntöjä ja rajoituksia.

Onnettomuudet ja vahingot vuokramökillä

Vuokramökillä vietetty loma voi olla ihanaa aikaa, jossa voi nauttia luonnon rauhasta ja läheisten seurasta. Kuitenkin, kuten missä tahansa matkustuksessa, mökkilomalla voi myös sattua ikäviä onnettomuuksia ja vahinkoja. On tärkeää olla tietoinen näistä riskeistä ja varautua mahdollisiin tilanteisiin.

  1. Liukastumiset ja kompastumiset: Kaikki Kotterian mökit sijaitsevat luonnonkauniissa ympäristöissä ja polut voivat olla epätasaisia tai liukkaita. Liukastumiset ja kompastumiset voivat aiheuttaa loukkaantumisia, kuten nilkan nyrjähdyksiä tai murtumia. Kannattaa välttää liikkumista pimeässä ilman riittävää valaistusta.
  2. Tulipalot ja sähköviat: Mökillä käytetään tulisijoja, grillrjä ja sähkölaitteita, ja niiden väärinkäytöt voivat johtaa tulipaloihin tai sähkövikoihin. Muista noudattaa turvallisuusohjeita tulen kanssa ja varmista, että sähkölaitteet ovat kunnossa. Sammutuspeite ja alkusammutuskalusto löytyvät vuokramökkien eteistiloista.
  3. Onnettomuudet vesillä: Kaikki Kotterian mökit sijaitsevat vesistöjen läheisyydessä. Varmista, että vesiaktiviteetteihin liittyvät turvatoimet ovat kunnossa. Käytä aina kelluntaliivejä veneilyssä ja vesiharrastuksissa. Pidä huolta myös lasten valvonnasta rannalla ja vedessä.
  4. Astiat ja ruoanlaitto: Mökillä ruoanlaitto voi tapahtua erilaisilla välineillä kuin kotona. Varovaisuus on aina tarpeen, jotta vältytään leikkauksilta ja palovammoilta.
  5. Lapset ja lemmikit: Jos mökillä lomailee lasten tai lemmikkien kanssa, on tärkeää valvoa heidän toimintaansa ja varmistaa, että mökin ympäristö on turvallinen. Vesi- ja metsäympäristöön liittyvät riskit ovat erityisen tärkeitä huomioida lasten ja lemmikkien kanssa. Lisäinfoa lemmikkien kanssa mökkeilystä lemmikkiblogissamme

Mitä jos mökki ei vastaakaan odotuksia

Vaikka esittelemme mökkimme kuvin ja selityksin ja huollamme ja siivoamme säännöllisesti, voi joskus käydä niin että kohde ei vastaakkaan odotuksia ja saatua mielikuvaa viihtyisyyden, varustetason tai vaikka siivoustason suhteen. Tässä joitain yleisiä tilanteita, jotka voivat aiheuttaa pettymyksen. Jos mökillä on häiritseviä puutteita niin otathan viipymättä yhteyttä.

  1. Huonokuntoinen tai epäsiisti mökki: Jos vuokramökki on huonosti siivottu tai perusasiat, kuten lämmitys tai vesi eivät toimi kunnolla, ota välittömästi yhteyttä meihin Suomen Kotteria Oy, asiakaspalvelu@kotteria.com, 0400534269. Kuvaa ongelmat niin tulemme korjaamaan epäkohdat mahdollisimman nopeasti. Jälkikäteen raportoiduista puutteista emme voi tarjota hyvitystä, ilmoitathan siis mahdollisista puutteista heti, jo mökille saapuessanne.
  2. Puutteellinen varustelu: Jos mökissä on luvattu olevan tietyt mukavuudet tai varusteet, mutta niitä ei löydy tai ne ovat rikkinäisiä, ota yhteyttä niin pyritään löytämään ratkaisu tilanteeseen.
  3. Ympäristön tai naapuruston häiriöt: Jos naapurit ovat äänekkäitä, se voi vaikuttaa lomailun nautinnollisuuteen. Jos naapurit häiritsevät, voit ystävällisesti pyytää heitä huomioimaan mökkivieraat tai olla tarvittaessa yhteydessä meihin tai vakavissa järjestyshäiriöissä poliisiin.

Vaikka yllä mainitut tilanteet voivat aiheuttaa haasteita mökkilomalla, niiden varalle voi valmistautua etukäteen ja suunnitella reissun hyvin. Suunnitellut mökkilomamatkat ovat usein unohtumattomia seikkailuja, joista voi jäädä mieleen monia hauskoja ja nauruntäyteisiä muistoja. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja läheisten seurasta sekä ottaa vastaan uudet kokemukset avoimin mielin. Muista siis heittäytyä vapaalle ja ottaa rennosti – mökkiloma on aikaa irrottautua arjen kiireistä ja nauttia luonnosta ja läheisten seurasta!


Mökkivuokraus, Suomen Kotteria Oy +358400534269, asiakaspalvelu@kotteria.com