Nauti Talvigrillauksesta: Vinkit Turvalliseen ja Herkulliseen Kokemukseen
Talvi tarjoaa upean mahdollisuuden nauttia grillauksesta aivan uudella tavalla. Vaikka pakkanen paukkuu ja luonto on lumipeitteinen, ei se tarkoita, että grillin täytyisi jäädä kesäkauden harrastukseksi. Talvigrillauksessa on oma lumonsa, ja se voi olla unohtumaton kokemus niin perheelle kuin ystävillekin.
Grillaaminen ei kuulu vain kesään, grillaus talvella onnistuu yhtä helposti!
Grillaaminen yhdistetään perinteisesti lämpimiin kesäpäiviin, mutta kotterian vuokramökeillä grillaaminen on mahdollista ympäri vuoden. Kaasugrillejä ei meillä pakata kesän jälkeen talviteloille, vaan herkullisesta grilliruoasta voi nauttia myös talvisin pakkasasteista riippumatta. Lisätietoa mökkikohtaisista grilleistä ja ohjeita grillin käyttöön kunkin mökin “mökkiohjeet” sivulla.
Talvigrillaus onnistuu muutamilla yksinkertaisilla ohjeilla. Tärkeintä on huolehtia siitä, että talvigrillaajalla on tarpeeksi lämmintä vaatetta päällä. Talvigrillaajan ehdottomat ykkösvarusteet ovatkin talvihaalari, pipo ja hanskat. Näiden lisäksi tarvitaan grillin lisäksi myös maittavat grilliherkut!
Grillin valmistelu talvella
Grillaaminen ei usein ole se ensimmäinen asia, joka juolahtaa mieleen talvella, mutta talvigrillaus on yhtä helppoa kuin kesälläkin. Ennen talvigrillausta tulee kuitenkin varmistaa, että kaikki on valmiina ruoanvalmistusta ajatellen. Liäksi on varmistettava että grillattaessa kaasupullo tulee säilyttää pystyasennossa ja huolehtia, että se ei pääse kaatumaan kesken grillauksen esimerkiksi lumisella tai epätasaisella alustalla.
Grilliä ei vuokramökeillä talvella käytetä säännöllisesti, joten puhdista grilli ennen käyttöönottoa huolellisesti ja tarkista kaasupullon ja kaasuletkun kunto. Talvella kaasupullon venttiili voi olla jäätynyt, jolloin se otetaan hetkeksi lämpimään sulamaan ennen grillauksen aloittamista. Kaasuletkut haurastuvat ajan myötä ja esimerkiksi auringon valo haurastuttaa niitä. Tee kaasuletkuun taivutuskoe ja tarkista, ettei letkussa ole halkeamia. Taivutuskoe on helpointa tehdä lämpimässä sisätilassa, jolloin letku on notkeampi.
Helpoin tapa puhdistaa grilli on sytyttää grilliin tulet ja polttaa grilliä kansi kiinni muutaman minuutin ajan. Kun lämpötila on noussut riittävästi niin ritilöissä ja parillalla mahdollisesti olevat epäpuhtaudet ja rasvat palavat pois. Tarvittaessa voit vielä harjata ritilät ennen grillauksen aloittamista.
Talvigrillauksessa on myös hyvä huomioida että grillin lämmitys saattaa kestää hieman kauemmin kuin kesällä. Ohutpeltinen grilli johtaa helposti lämpöä ulos ja erityisesti tuulinen sää ja lumisade nopeuttavat grillin jäähtymistä. Kylmästä ilmasta huolimatta grilli lämpenee kuitenkin lähes samoihin lukemiin kuin helteellä. Varaa siis vain riittävästi aikaa valmisteluun ja grillaukseen ja nauti!
Nestekaasu Käyttäytyy Lämpötilan Mukaan
Kaasugrillaus talvella on lähes poikkeuksetta täysin mahdollista. Napakka pakkanen saattaa tosin vaikuttaa kaasun ulostulemiseen pullosta ja erityisen kovilla pakkasilla pakkanen saattaa hyydyttää kaasun ulostulemisen. Kun pullosta otetaan kaasua, nestemäisestä kaasusta höyrystyy tilalle uutta kaasumaista kaasua. Tähän tarvitaan lämpöä, mistä seuraa, että pullo ja pullossa oleva nestemäinen kaasu jäähtyy, kylmenee. Joskus talvella kaasupullo saattaa kylmetä niin paljon, että siitä ei saada enää kaasua ulos. Kaasupaineen laskiessa voikin syntyä houkutus lämmittää pullon pintaa polttimen liekillä. Näin ei pidä kuitenkaan koskaan tehdä, sillä pullojen materiaali ei kestä kovaa kuumuutta ja paine voi nousta pullossa hallitsemattomasti. Tämän takia pulloa ei myöskään koskaan pidä säilyttää suoraan grillin alla. Kotterian mökeillä kaasupulloja säilytetään pääsääntöisesti grillin vieressä, grillihupun alla tai varastossa. Kaasupullon säilytystilaksi käykin hyvin ulkona sijaitseva, katoksella tai pressulla suojattu tila.
Kotterian mökeillä on pääasiassa teräskaasupulloja käytössä ja ne soveltuvatkin paremmin talvigrillaukseen kun teräspulloissa nestekaasu höyrystyy tehokkaammin kuin komposiittipulloissa. Jos valittavanasi on siis komposiittipullo tai teräspullo, valitse aina talvella teräspullo grillin toimintavarmuuden takaamiseksi.
Talvella grillattaessa kaasua kuluu jonkin verran enemmän kuin kesällä, ja ulkolämpötila vaikuttaa pullosta saatavaan tehoon. Normaalikokoisten grillien tehovaatimus täydellä teholla on yleensä noin 10–20 kWh.
- –20°C:ssa nestekaasupullon paine on 1,4 baaria. +20°C:ssa 7,3 baaria.
- Esimerkiksi puolillaan olevan 11 kilon teräspullon luovutuskyky on +20 asteen lämpötilassa on noin 22 kWh ja –10 asteessa enää reilut 11 kWh.
Jos tavoitteena on grillata pakkasella paljon ja isolle porukalle, kannattaa kokeilla kahden kaasupullon taktiikkaa kaasun riittävyyden varmistamiseksi. Kovalla pakkasella lumi on hyvä eriste, joten hangessa kaasupullo pysyy lämpimämpänä kuin avoimessa pakkasilmassa. Tehokkaampaa on kuitenkin vaihdella kahden pullon välillä. Yhtä kaasupulloa voi pitää lämpimässä tilassa ja vaihtaa kylmä pullo lämpimään, kun pullon luovutuskyky alkaa heiketä.
Mitä Talvella Voi Grillata?
Talvigrillaukseen soveltuu periaatteessa mikä tahansa kesän grilliherkku. Talvella kannattaa kuitenkin valita mahdollisimman helposti ja nopeasti valmistuvia ruokia, jotta grillin äärellä ei tarvitse hytistä tuntitolkulla. Esimerkiksi makkarat, kasvikset ja vaikka vegenakit sopivat mainiosti talvigrillaukseen. Myös porsaan tai naudan fileepihvit valmistuvat näppärästi. Hampurilaisetkaan eivät ole ollenkaan mahdoton vaihtoehto, mutta niiden kokoaminen kannattaa suosiolla tehdä lämpimissä sisätiloissa. Valitse ensisijaisesti ruokia, jotka valmistuvat suhteellisen nopeasti, jotta voit nauttia grillauksesta eikä tarvitse hytistä kylmyydessä liian pitkään.
Nauti Talvigrillauksesta !
Talvigrillaus tarjoaa uuden ulottuvuuden grillaukseen ja mahdollisuuden nauttia herkullisista grilliruoista ympäri vuoden. Seuraa näitä vinkkejä ja valmistaudu nauttimaan talvigrillauksen tarjoamista iloista täysillä!
- Valitse sopiva paikka: Valitse paikka, joka tarjoaa suojaa tuulelta ja sateelta. Tuulensuoja voi auttaa säilyttämään lämpöä ja pitämään liekin vakaana.
- Pidä grilli puhtaana: Puhdista grilli huolellisesti ennen käyttöä, erityisesti jos se on ollut käyttämättä jonkin aikaa. Puhdas grilli toimii tehokkaammin ja estää ruoan tarttumisen kiinni.
- Käytä oikeanlaisia työvälineitä: Käytä paksuja ja lämpöä kestäviä käsineitä käsien suojaamiseksi kylmältä ja palovammoilta. Myös pitkä kauha auttaa kääntämään ruokaa turvallisesti.
- Valitse oikea vaatetus ja suojavälineet: Älä koske kuumiin asioihin kylmillä sormilla. Kylmät ja kohmeiset sormet ovat erittäin alttiita palovammoille, ja kylmien sormien tuntoaisti toimii huonosti. Pukeudu lämpimästi ja kerrospukeutumalla. Varaa lämpimiä vaatteita ja tarvittaessa lämmin juoma pitämään itsesi mukavana grillauksen aikana.
- Ennakkosuunnittelu: Varmista kaasupullon toiminta kylmässä ja valmistele kaikki tarvittavat ainekset ja työkalut etukäteen, jotta voit vähentää aikaa, jonka vietät ulkona kylmässä. Varaa talvigrillaukseen riittävä määrä kaasua ja valitse talvella kaasupulloksi teräspullo komposiittipullon sijaan. Tarkista kaasuletkun kunto.
- Suojaa raaka-aineita jäätymiseltä. Ennen grillausta ja sen aikana on tärkeä huolehtia, että raaka-aineet ja marinadit eivät pääse jäätymään, sillä huoneenlämpöiset raaka-aineet kypsyvät parhaalla tavalla. Jäisten tai kohmeisten raaka-aineiden grillaus ei johda parhaaseen lopputulokseen. Lisäksi kastikkeet ja marinadit jäykistyvät kylmässä todella nopeasti, eikä niiden levittäminen tai saaminen kohmeisina pullosta enää onnistu. Myös kasvikset paleltuvat helposti pakkasessa. Kesällä käytettävä kylmälaukku on oiva apu myös talvella, koska se auttaa pitämään kylmän ilman ulkopuolella.
- Pidä silmällä lämpötilaa: Talvella ulkolämpötila voi vaikuttaa grillin toimintaan. Seuraa lämpötilaa ja säädä tarvittaessa grilliä korkeammalle saadaksesi halutun tuloksen.
- Huomioi pidempi kypsennysaika: Talvella ruoan kypsennys saattaa kestää hieman kauemmin kuin kesällä. Ole kärsivällinen ja varaa tarpeeksi aikaa ruoan valmistamiseen.
- Puhdista grilli käytön jälkeen heti. Grilli kylmenee pakkasella nopeasti, jolloin rasva ja muu lika tarttuvat tiukasti kiinni. Puhdista grilli siis vielä silloin, kun se on lämmin. Suojaa grilli puhdistuksen jälkeen lumelta ja jäältä tulevaa käyttöä varten. Muista sulkea kaasupullon venttiilit ja suojaa myös kaasupullo.
Suomen Kotteria oy, mökkivuokraus, asiakaspalvelu@kotteria.com, +358400534269