Lavakaulusviljely

Lavakaulusviljelyä Hakkilassa

LAVAVILJELYÄ VANTAALLA

Lavakaulusviljelyä pääkaupunkiseudulla

Lavakaulusviljelypaikkoja tarjotaan vuokralle Vantaan Hakkilan konttikylässä. Tarjoamme virikkeellisen tilan harrastaa ja viljellä. Kasvata omia vihanneksia, mausteita ja marjoja. Helppohoitoinen viljelylaatikko tuottaa iloa ja hyvää syötävää! Pieni viljelmä on helppohoitoinen ja yhdestäkin laatikosta saa jo mukavasti satoa ja laatikkotarhaa on helppo myös laajentaa. Viljelylaatikossa voit kasvattaa myös juureksia ja perunaa. Jos kasvatat vain salaattia ja  pikkuvihanneksia, riittää yksi lavakaulus, perunoille ja juureksille suosittelemme kahta lavakaulusta päällekkäin.

Viljelmän perustaminen

Lavakaulusviljelmän perustamiseen tarjoamme lavan ja mukavan viljely-yhteisön. Lisäksi tarvitset sanomalehtiä, multaa noin 400 litraa, kasvien siemeniä ja/tai taimia. Kun perustat viljelmää, kastele sanomalehdet, eli kaada päälle kaksi kastelukannullista vettä. Lisää laatikko lähes täyteen hyvää, peruslannoitettua ja kalkittua multaa. Kaupan säkkimulta sopii. Kastele multa perusteellisesti. Suunnittele, kylvä ja istuta kasvit.

Laatikon päälle voit levittää kasvuharson. Harson alla on pari astetta lämpimämpää kuin ulkopuolella ja sato joutuu nopeammin. Hyvin kiinnitetyn harson alle eivät tuholaisetkaan pääse. Kastele viljelmää säännöllisesti ja anna lisälannoitusta tarpeen mukaan. Muista poistaa myös rikkakasvit ja suihkuta mahdolliset tuholaiset ja pöly pois puhtaalla vedellä.


Kasvukauden jälkeen

Kun sato on valmis ja korjattu, on aika valmistella lavaviljelmä talvea varten. Porkkananvarret ja muun kasvijätteen voi jättää mullan pinnalle maatumaan. Syksyllä ja seuraavana keväänä Peitä multa kasvinjätteillä tai puiden lehdillä. Kate suojaa maata ja tarjoaa pieneliöille ruokaa. Pieneliöstö hajottaa kasvijätettä ja samalla ne muokkaavat ja parantavat maata.

Kalkitse maa neljän vuoden välein, eli lisää puutarhakalkkia syksyllä mullan pinnalle. Tarkista määrä pakkauksen ohjeesta. Puutarhakasvit viihtyvät, kun maan pH eli happamuus on 6-6,5. Jos käytät lannoitteita, jotka sisältävät kalkkia, kalkkia ei tarvitse lisätä erikseen. Muokkaa maatumaton jäte keväällä mullan sekaan, lisää tarvittaessa kompostimultaa ja lannoitetta viljelykasvien tarpeen mukaan.


Lavakaulusviljelyyn sopivia kasveja

lehtisalaattipensaspapupersilja
parsasalaattisalkopaputilli
retiisiruohosipulimaustekirveli
hernepurjotimjami
lamopinaattisipulisitruunamelissa
kesäkurpitsalehtikaalisalvia
kehäkukkamaissibasilika

Suomen Kotteria Oy, Hakkilan lavakaulusviljelmät, Hakintie, Vantaa . Asiakaspalvelu@kotteria.com, +358 41 534 5100